Прејди на содржината

Набатејско писмо

Од Википедија — слободната енциклопедија
Набатејско писмо
Тип
Период
2 век п.н.е. до 4 век
Правец на пишувањеод десно кон лево Уреди на Википодатоците
Јазицинабатејски јазик
Сродни писма
Матични системи
Изведени системи
арапско писмо
ISO 15924
ISO 15924Nbat, 159 Уреди на Википодатоците, ​Nabataean
Уникод
U+10880–U+108AF
Final Accepted Script Proposal

Набатејско писмосогласно писмо, абџад, кое било користено од страна на Набатејците за запишување на набатејскиот јазик. Писмото се користело во 2 век п.н.е.[2][3] Важни натписи за ова писмо се пронајдени во Петра, Јордан и на Синајскиот Полуостров во Египет.

Развој[уреди | уреди извор]

Набатејското писмо е создадено од арамејското писмо. Врз основа на ракописната форма на набатејското писмо настанало современото арапско писмо после 4 век.[3] Поради тоа, набатејското писмо по форма е помеѓу северните семитски писма (арамејски и хебрејски) и јужните (арапски).

набатејски име арапски сириски хебрејски
Alef ا‎ ܐ א
Beth/Beh ب‎ ܒ ב
Gamal/Giim ج‎ ܓ ג
Dalath/Dal ﺩ‎ ܕ ד
Heh ه‎ ܗ ה
Waw ﻭ‎ ܘ ו
Zain ﺯ‎ ܙ ז
Ha/Heth ح‎ ܚ ח
Teth ﻁ‎ ܛ ט
Yodh/Ya ي‎ ܝ י
Kaph ك‎ ܟ כ / ך
Lamadh/Lam ل‎ ܠ ל
Meem م‎ ܡ מ / ם
Noon ن‎ ܢ נ / ן
Simkath нема во арапскиот ܣ ס
'E/Ain ع‎ ܥ ע
Peh/Feh ف‎ ܦ פ / ף
Sad'e/Saad ص‎ ܨ צ / ץ
Qoph ﻕ‎ ܩ ק
Resh/Raa ﺭ‎ ܪ ר
Seen س‎ ܫ ש
Taw/Tah ﺕ‎ ܬ ת
  • Сириското и арапското писмо е секогаш ракописно и некои букви имаат различни форми во зависност од позицијата во зборот.
  • Види арамејско писмо за подеталена споредба на формите.

Уникод[уреди | уреди извор]

Набатејското писмо било додадено во уникод во јуни 2014 година со издавањето на верзијата 7.0

набатејско писмо[1][2]
Официјална кодна табела на Уникод (PDF)
  0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A B C D E F
U+1088x 𐢀 𐢁 𐢂 𐢃 𐢄 𐢅 𐢆 𐢇 𐢈 𐢉 𐢊 𐢋 𐢌 𐢍 𐢎 𐢏
U+1089x 𐢐 𐢑 𐢒 𐢓 𐢔 𐢕 𐢖 𐢗 𐢘 𐢙 𐢚 𐢛 𐢜 𐢝 𐢞
U+108Ax 𐢧 𐢨 𐢩 𐢪 𐢫 𐢬 𐢭 𐢮 𐢯
Белешки
1.^ Според верзија 10.0
2.^ Сивите полиња означуваат неназначени карактери

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Himelfarb, Elizabeth J. "First Alphabet Found in Egypt", Archaeology 53, Issue 1 (Jan./Feb. 2000): 21.
  2. Everson, Michael (2010-12-09). „N3969: Proposal for encoding the Nabataean script in the SMP of the UCS“ (PDF). Working Group Document, ISO/IEC JTC1/SC2/WG2.
  3. 3,0 3,1 Omniglot.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]