Прејди на содржината

НСТЈ статистички региони на Унгарија

Од Википедија — слободната енциклопедија
НСТЈ 1 - Делови на Унгарија
НСТЈ 2 - Региони
НСТЈ 3 - Окрузи и главни градови

Номенклатурата на статистичките територијални единици (НСТЈ) е геокодскиот стандард на Европската унија што се користи за статистички цели и преку се врши поделба на Европа на административни региони. НСТЈ е основана од Евростат.

Унгарија во рамките на НСТЈ 1 има три главни регионални единици (Прекудунавска, Централна Унгарија и Големите рамнини и Северна Унгарија). Во рамките на нивото НСТЈ 2 се статистички региони , а во рамките на НСТЈ 3 се окрузите.

НСТЈ 1 НСТЈ 2 НСТЈ 3
Главни региони Код Големи региони Код Региони Код
Централна Унгарија HU1 Централна Унгарија HU10 Будимпешта HU101
Пешта HU102
Прекудунавска Унгарија HU2 Централна прекудунавска HU21 Фејер HU211
Комаром-Естергом HU212
Веспрем HU213
Западна прекудунавска HU22 Ѓер-Мошон-Шопрон HU221
Ваш HU222
Залa HU223
Јужна прекудунавска HU23 Барања HU231
Шомоѓ HU232
Толна HU233
Големите рамнини и Северна Унгарија HU3 Северна Унгарија HU31 Боршод-Абауј-Земплен HU311
Хевеш HU312
Ноград HU313
Голема Северна рамнина HU32 Хајду-Бихар HU321
Јас-Наѓкун-Солнок HU322
Саболч-Сатмар-Берег HU323
Голема Јужна рамнина HU33 Бач-Кишкун HU331
Бекеш HU332
Чонград HU333

Поврзано

[уреди | уреди извор]

Извори и надворешни врски

[уреди | уреди извор]