Нестероиден антиинфламаторен лек

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од НСАИЛ)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Обложени 200 mg таблети на ибупрофен, често користен НСАИЛ

Нестероидни антиинфламаторни лекови (скратено НСАИЛ) се класа на лекови кои имаат аналгетско и антипиретско дејство, а во поголеми дози и антиинфламаторно дејство.

Терминот нестероидни се користи за да се разликуваат од стероидите, кои меѓу широкиот спектар на дејства, имаат сличен антиинфламаторен ефект.

Најпознатите лекови од оваа група се: аспирин, ибупрофен и напроксен, кои се достапни без рецепт во повеќето држави.[1]

Медицинска примена[уреди | уреди извор]

НСАИЛ вообичаено се користат за третман на акутни и хронични состојби пропратени со болка и воспаление.

НСАИЛ воглавно се користат во симптоматски третман на следниве состојби:[2][3][4]

Механизам на дејство[уреди | уреди извор]

Повеќето НСАИЛ делуваат како неселективни инхибитори на ензимот циклооксигеназа (COX), инхибирајќи ги обата изоензими циклооксигеназа-1 (COX-1) и циклооксигеназа-2 (COX-2).

Несакани ефекти[уреди | уреди извор]

Широката употреба на НСАИЛ значи дека несаканите ефекти од овие лекови се доста чести. Со употребата на НСАИЛ се зголемува ризикт за гастроинтестинални (ГИ), бубрежни и кардиоваскуларни несакани ефекти.[12]

Гастроинтестинални[уреди | уреди извор]

Главните несакани ефекти поврзани со употребата на НСАИЛ се однесуваат на директната и индиректната иритација на гастринтестиналниот (ГИ) тракт. НСАИЛ имаат двојно дејство врз ГИ тракт: киселите молекули директно ја иритираат гастричната мукоза, и инхибицијата на COX-1 и COX-2 ги намалува нивоата на заштитни простагландини.[12] Инхибицијата на простагландинската синтеза во ГИ тракт предизвикува зголемена секреција на желудочна киселина, намалена секреција на бикарбонати и намалена секреција на мукус.

Чести гастроинтестинални несакани ефекти вклучуваат:[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Warden SJ (април 2010 г). Prophylactic Use of NSAIDs by Athletes: A Risk/Benefit Assessment. „The Physician and Sports Medicine“ том  38 (1): 132–138. doi:10.3810/psm.2010.04.1770. PMID 20424410. http://www.physsportsmed.com/index.php?article=1770. 
 2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 Simone Rossi, уред (2006). Australian medicines handbook 2006. Adelaide: Australian Medicines Handbook Pty Ltd. ISBN 0-9757919-2-3. [се бара страница]
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 Consumer Reports Health Best Buy Drugs (July 2013), „The Nonsteroidal Anti-Inflammatory Drugs: Treating Osteoarthritis and Pain. Comparing effectiveness, safety, and price.“ (PDF), NSAIDs, Yonkers, New York: Consumer Reports, конс. 12 February 2014Шаблон:Inconsistent citations 
 4. Machado, Gustavo C.; Maher, Chris G.; Ferreira, Paulo H.; Day, Richard O.; Pinheiro, Marina B.; Ferreira, Manuela L. (2 февруари 2017 г). Non-steroidal anti-inflammatory drugs for spinal pain: a systematic review and meta-analysis (на en). „Annals of the Rheumatic Diseases“: annrheumdis–2016-210597. doi:10.1136/annrheumdis-2016-210597. ISSN 1468-2060. PMID 28153830. http://ard.bmj.com/content/early/2017/01/20/annrheumdis-2016-210597. 
 5. Acetaminophen for osteoarthritis. „Cochrane Database Syst Rev“ (1): CD004257. doi:10.1002/14651858.CD004257.pub2. PMID 16437479. 
 6. Derry, Sheena; Conaghan, Philip; Da Silva, José António P.; Wiffen, Philip J.; Moore, R. Andrew (22 април 2016 г). Topical NSAIDs for chronic musculoskeletal pain in adults. „The Cochrane Database of Systematic Reviews“ том  4: CD007400. doi:10.1002/14651858.CD007400.pub3. ISSN 1469-493X. PMID 27103611. 
 7. Gøtzsche PC (март 1989 г). Methodology and overt and hidden bias in reports of 196 double-blind trials of nonsteroidal antiinflammatory drugs in rheumatoid arthritis. „Controlled clinical trials“ том  10 (1): 31–56. doi:10.1016/0197-2456(89)90017-2. ISSN 0197-2456. PMID 2702836. 
 8. Roelofs PD, Deyo RA, Koes BW, Scholten RJ, van Tulder MW (2008), „Non-steroidal anti-inflammatory drugs for low back pain“, Cochrane Database of Systematic Reviews (1), стр. CD000396, PMID 18253976, doi:10.1002/14651858.CD000396.pub3 
 9. Pattanittum P, Turner T, Green S, Buchbinder R (2013), „Non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) for treating lateral elbow pain in adults“, Cochrane Database of Systematic Reviews 5, стр. CD003686, PMID 23728646, doi:10.1002/14651858.CD003686.pub2 
 10. Lim, Blanche X.; Lim, Chris Hl; Lim, Dawn K.; Evans, Jennifer R.; Bunce, Catey; Wormald, Richard. Prophylactic non-steroidal anti-inflammatory drugs for the prevention of macular oedema after cataract surgery. „The Cochrane Database of Systematic Reviews“ том  11: CD006683. doi:10.1002/14651858.CD006683.pub3. ISSN 1469-493X. PMID 27801522. 
 11. Mallinson, Tom (2017 г). A review of ketorolac as a prehospital analgesic (на English). „Journal of Paramedic Practice“ (London: MA Healthcare) том  9 (12): 522–526. https://www.researchgate.net/publication/321640488_A_review_of_ketorolac_as_a_prehospital_analgesic. посет. 2 јуни 2018 г. 
 12. 12,0 12,1 12,2 Prevention of NSAID-induced gastroduodenal ulcers. „Cochrane Database Syst Rev“ (4): CD002296. doi:10.1002/14651858.CD002296. PMID 12519573. 
 13. Gastroduodenal toxicity of different nonsteroidal antiinflammatory drugs. „Epidemiology“ том  6 (1): 49–54. јануари 1995 г. doi:10.1097/00001648-199501000-00010. ISSN 1044-3983. PMID 7888445.