Мутланд

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Мутланд, означен со црвено
Панорама од Ругардтурм (Берген) на североисток

Мутланд (германски: Muttland) претставува главниот дел на островот Риген во Германија, исклучувајќи го ригенските полуострови и блиските помали острови.

Земјата најмногу се употребува за земјоделство. Тревнатите површини се наоѓаат во многу мало размери. Постојат заштитени природни површини на јужниот дел, кои се означени така поради тоа што тоа се области за одмор на птиците кои се преселуваат. Поголеми градови се Берген на Риген, Гарц и Путбус.