Мустаклест ноќник

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Мустаклест|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Мустаклест ноќник
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Мустаклест
Вид: Мустаклест ноќник
Научен назив
Мустаклест ноќник
Whiskered bat
Scientific classification edit
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Mammalia
Order: Chiroptera
Family: Vespertilionidae
Genus: Myotis
Species:
M. mystacinus
Binomial name
Myotis mystacinus

(Kuhl, 1817)

Мустаклест ноќник (Myotis mystacinus) е дел од европски лилјак со долго крзно . Иако невообичаено, M. mystacinus често се наоѓа околу човечкото живеење и околу водата ; тој е сличен на лилјакот на Брант ( Myotis brandtii ), од кој се издвоил како посебен вид дури во 1970 година.

Преглед[уреди | уреди извор]

Анализата на морфолошки, бихејвиорални и особено генетски карактери оттогаш дополнителни криптични видови лилјаци со мустаќи од родот Myotis, вклучувајќи го и Myotis alcathoe (опишан во 2001 година од Европа). Myotis aurascens и Myotis ikonnikovi се други слични видови.[2] Myotis hajastanicus исто така бил вклучен во M. mystacinus до неодамна, но тој бил диференциран врз основа на морфолошка споредба.[1]

Ехолокација[уреди | уреди извор]

Честотите кои што ги користи мустаклестиот ноќник за ехолокација се 34–102 kHz, имаат најмногу енергија на 53 kHz и имаат просечно времетраење од 3,0 ms.[3][4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Coroiu, I. (2016). "Myotis mystacinus". IUCN Red List of Threatened Species. 2016: e.T14134A22052250. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-2.RLTS.T14134A22052250.en. Retrieved 19 November 2021.
  2. "Myotis aurascens", Science for Nature Foundation
  3. Parsons, S. and Jones, G. (2000) 'Acoustic identification of twelve species of echolocating bat by discriminant function analysis and artificial neural networks.'
  4. Obrist, M.K., Boesch, R. and Flückiger, P.F. (2004) 'Variability in echolocation call design of 26 Swiss bat species: Consequences, limits and options for automated field identification with a synergic pattern recognition approach.'

Надворешни врски[уреди | уреди извор]