Муспили

Од Википедија — слободната енциклопедија

Муспилистарогорногерманска песна позната во нецелосна форма (нешто повеќе од 100 линии) од баварскиот ракопис од деветтиот век. Нејзиниот предмет е судбината на душата веднаш по смртта и на Страшниот суд. Многу аспекти на толкувањето на песната, вклучувајќи го и насловот, остануваат контроверзни меѓу научниците.

Делови од "Муспили" на дното на страната на ракописот што некогаш била во сопственост на Луј Германецот