Муслимански Роми

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ромка (најверојатно муслиманка).
Муслимани Роми во Босна (околу 1900 година)

Муслиманските Роми се Роми кои го прифатиле сунитскиот ислам од ханафи мадхаб и турската култура, некои од нив се Дервиши од суфизмот и основале своја муслиманска ромска тарика. Тие се културни муслимани . Муслиманските ромски мажи сите се обрежани. Ромите обично ја прифаќале преовладувачката религија во земјата домаќин. Исламот меѓу Ромите историски се поврзува со животот на Ромите во рамките на Отоманската империја. Соодветно, значителна популација на муслимански Роми што се совпаѓаат или го надминуваат бројот на христијани се наоѓаат во Турција (мнозинството живеат во Источна Тракија), Босна и Херцеговина (80%), Албанија, Црна Гора (50-60%), Косово, Македонија (55-70%), Бугарија, (според проценките на средината на 90-тите години на минатиот век, муслиманските Роми во Северна Тракија сочинувале околу 60% од Ромите во Бугарија.[1] ), (мала група на муслимани Роми постои и во регионот Добруја во Романија, составена од 10% од ромското население во земјата ), Хрватска (45% од ромското население [2] ), Јужна Русија, Грција (мал дел од муслиманските Роми концентрирани во Западна Тракија), Србија (35-50) %) и Крим. Некои зборуваат на балкански ромски јазик, но мнозинството зборува само на јазикот од земјите домаќини.

Поради релативната леснотија на миграција во модерното време, муслиманските Роми може да се најдат и во други делови на светот. Муслиманските Роми исто така го користеле зборот Циган за себе, затоа што не го гледале како сладок збор. Културата на муслиманските Роми се заснова на културата на Отоманската империја.

По распадот на Отоманската империја во деловите каде исламот повеќе не е доминантна религија, муслиманските Роми се нашле под двојна дискриминација, и поради антициганизам и исламофобија.[3]

Муслиманските Роми низ Јужна Европа се нарекуваат неромски и христијански ромски народ како хорахански роми (исто така напишани како хорахане, хораксан, харокане, хораксаи, итн.) И колоквијално се нарекуваат турски роми или турски цигани во земјите домаќини. Тие веруваат дека се деканданти на Ваишиас (трговци) од различни места на крајбрежната Индија, кои преку индо-римските односи дошле во Египет (римска провинција) и верници на индо-грчките религии и таму Доктрин бил Ромака Сиданта. Со текот на времето тие станале римски државјани и биле именувани по римската империја. Од 1531 година до 1913 година, муслиманските Роми со турски говор добиле свој санџак во Османлиската империја, т.н. Санџак Чинген во Тракија, и бил управуван од локален муслиман Ром Баро, т.н. Чинген Бег. Според Османлиското правило, христијаните и муслиманите Роми биле разделени. На муслиманските Роми им било забрането да се венчаат со христијански Роми. Постојат големи разлики, меѓу муслиманските и христијанските Роми, кои се појавиле низ вековите. Муслиманските Роми имаат ориентален начин на живот заснован на исламската култура. По Втората светска војна, голем број муслимани Роми од Балканот сакале да се сместат во Халаиб триаголникот и побарале да се обнови градот Ајдхаб.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Gerd Nonneman, Tim Niblock, Bogdan Szajkowski (Eds.) (1996) "Muslim Communities in the New Europe", ISBN 0-86372-192-3
  2. „Archived copy“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2007-07-27. Посетено на 2009-02-06.CS1-одржување: архивиран примерок како наслов (link)
  3. Peter G. Danchin, Elizabeth A. Cole (Eds.) (2002) "Protecting the Human Rights of Religious Minorities in Eastern Europe", ISBN 0-231-12475-9

Користена литература[уреди | уреди извор]