Мурански јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Мурански јазици
Географска
распространетост:
Амазонија
Класификација:Макро-варпенски јазици ?
  • мурански јазици
Гранки:

Муранските јазици сочинуваат мало јазично семејство кое се зборува во бразилската држава Амазон.

Поделба[уреди | уреди извор]

Муранските јазици опфаќаат четири јазика:

  1. мурански јазик
  2. Пирахаски јазик
  3. Бохурски јазик
  4. Јахахиски јазик

Поголем ден од муранските јазици денес се изумврени поради големата екпанзија на бразилскиот португалски јазик, но и поради малиот број на говорници на овие јазици. Денес, муранскиот, бохурскиот и јахахискиот се исчезнати јазици. Пирахаскиот денес се зборува од околу 300 луѓе во осум села.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Користена литература[уреди | уреди извор]

  • Campbell, Lyle. (1997). American Indian languages: The historical linguistics of Native America. New York: Oxford University Press. ISBN 0-19-509427-1.
  • Kaufman, Terrence. (1994). The native languages of South America. In C. Mosley & R. E. Asher (Eds.), Atlas of the world's languages (pp. 46–76). London: Routledge.