Прејди на содржината

Мунгоси

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мунгоси
Период: олигоцен - денес
горе лево: меркат

горе десно: Жолт мунгос
долу лево: Тенок мунгос
долу десно: Индиски сив мунгос

Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордови
Класа: Цицачи
Ред: Ѕверови
Подред: Мачковидни
Семејство: Мунгоси
Bonaparte, 1845
Типски род
Herpestes
Illiger, 1811
Родови
Синоними
  • Cynictidae Cope, 1882
  • Herpestoidei Winge, 1895
  • Mongotidae Pocock, 1920
  • Rhinogalidae Gray, 1869
  • Suricatidae Cope, 1882
  • Suricatinae Thomas, 1882

Мунгоси (науч. Herpestidae) — семејство на цицачи од редот ѕверови (Carnivora). Се среќаваат во Африка, Азија, Европа, и воведе во Европа, Карипските и Хавајските Острови.

Таксономија[уреди | уреди извор]

семејство мунгоси

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Мрежно место на МСЗП

Типични претставници[уреди | уреди извор]