Мултикултурен организациски развој

Од Википедија — слободната енциклопедија

Мултикултурниот организациски развој (МОР) е поставен како корисен модел за олеснување на сеопфатни долгорочни промени за поделбите за студентски прашања посветени на преобразба во мултикултурни организации.[1] Има работна сила која вклучува луѓе од различно потекло во сите оддели и која им нуди еднакви можности за придонес и напредок во стопанското друштво. Мултикултурната организација, исто така, поседува отсуство на дискриминација или предрасуди кон луѓето врз основа на нивната раса, религија, етничка припадност, пол, возраст, полова определба или физичка ограниченост.

Акултурација[уреди | уреди извор]

Акултурацијата се начини со кои две групи се прилагодуваат една на друга и ги решаваат културните разлики.[2] Акултурацијата ја вклучува културната промена при добивање две култури и општеството. Работејќи во нова средина ќе почнете да го прилагодувате обликот и да ја менувате навиката поради акултурацијата.

Структурна интеграција[уреди | уреди извор]

Културни профили на членовите на организацијата, вклучувајќи вработување, поставеност на работа и профили за статус на работа.[2] Структурната интеграција има профил на работна сила. Податоците вообичаено се следени според традиционалните упатства за еднакви можности и афирмативни мерки. Структурната организација треба да биде широко разгледана од друга етничка припадност и работна група за да се разбере организацијата.[2]

Неформална интеграција[уреди | уреди извор]

Вклучување на припадниците на малцинската култура во неформални мрежи и активности надвор од нормалното работно време.[2] Неформалната интеграција, исто така, се однесува на менторството и другите неформални развојни односи во организациите. Неформалната организација ги надополнува поексплицитните структури, планови и процеси на формалната организација.[2]

Културна пристрасност[уреди | уреди извор]

Културната пристрасност има предрасуди и дискриминација.[2] Културна пристрасност е кога судите за туѓата култура врз основа на вашата. На пример, ова се гледа во Италија каде што често луѓето имаат тричасовни дремки среде ден. Тоа би било гневно ако некои бизниси се обидат да го започнат тоа во Соединетите Држави. Ова се однесува на мултикултурализмот бидејќи пристрасноста е често еднострана и мултикултурализмот опфаќа култури од целиот свет.

Организациска идентификација[уреди | уреди извор]

Чувство на припадност, верност и посветеност кон организацијата.[2] Организациска идентификација е колку личноста се дефинира себеси како дел од организацијата во која е дел. Тоа се однесува и на просперитетот на поединецот во друштвото. Тоа се однесува на мултикултурализмот бидејќи во секоја организација сигурно ќе има многу луѓе со многу различни потекла. Некои можеби нема да го сметаат нивното место во организацијата како врвен приоритет, додека други можеби. На крајот се навраќа на тоа како тие се воспитани и каде работата лежи во редот.

Меѓугрупен судир[уреди | уреди извор]

Меѓугрупен судир е кога има конфронтација помеѓу две или повеќе групи и нивните членови, било помеѓу оддели, друштва, политички партии или нации. Овој судир може да биде психолошка напнатост или физичко насилство. Судирот се однесува на мултикултурализмот затоа што често различни култури се оние кои завршуваат во судир. Најдобар пример би биле Соединетите Држави и Советскиот Сојуз за време на Студената војна. Тие сметаат дека капитализмот и комунизмот не можат да взаемно да постојат, па затоа мора едното да биде искоренето.[2][3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Grieger, I. „A multicultural organizational development checklist for student affairs“. Journal of College Student Development (1996): 561–573.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 Cox, T. „The multicultural organization. Academy of Management Perspectives“. Academy of Management Perspectives. 5 (2): 34–47. doi:10.5465/ame.1991.4274675.
  3. Gottschling, Irimia. „Taxonomic revision of Rochefortia Sw“. Biodiversity Data Journal (2016). doi:10.3897/bdj.4.e7720.figure2f.