Музиколог

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Музиколог ( од грчки : μουσική = " музика " and λόγος = " збор" или " разум " , на англиски : musicology ) е научно проучување на музиката , друг термин е музикознанието ( анг. music science ) [ 1 ] .

Музиколог :

Зборот е користен во тесен , широк и средна смисла. Во стеснета смисла музикологиата е ограничена до музичката историја во Западна култура. Во меѓувремена смисла сите вклучувања релевантни култури и еден склоп од форми , стилови , жанрови и традиции . Во поширока смисла вклучува музичко релевантни дисциплини и сите манифестации на музика во сите култури . Во поширока смисла се однесува блиску до етимологијата на зборот и статијата за неа во Гроув - " Musikwissenschaft " ( музикознание ) во Musik in Geschichte und Gegenwart , и класичниот пристап на Адлер ( 1885 ) .

Музикознание :

" Научната студија и универзитетско изучување на музика , музички инструменти , музичка изведба и музичко доживување. " Низ дефиниција во страницата на Универзитетот на Нов Јужен Велс . [ 2 ]