Музика во Унгарија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Унгарија има направено многу придонеси во областа на народната , популарната и класичната музика . Унгарската народна музика е истакнат дел од националниот идентитет и продолжува да игра голема улога во унгарската музика.[1][2] Исто така е силна во областа Саболч-Сатмар и во југозападниот дел на Прекудунавска Унгарија . На карневалот Busójárás во Moхач е главен унгарски фолк музички настан, порано со долгоофицијален и добро ценет оркестар Bogyiszló .[3]

Унгарската класична музика одамна е "експеримент, направен од унгарски претчувници и на унгарска почва, за да создаде свесна музичка култура [користејќи го] музичкиот свет на народната песна".[4] Иако унгарската висока класа веќе долго време имала културни и политички врски со остатокот од Европа, што довело до прилив на европски музички идеи, руралните селани ги одржувале своите сопствени традиции, така што до крајот на 19 век, унгарските композитори би можеле да привлечат рурални селани за музиката за (ре) создавање на унгарски класичен стил.[5] На пример, Бела Барток и Золтан Кодали , двајца најпознати композитори на Унгарија, се познати по користењето фолк-теми во нивната музика. Барток ги собрал народни песни од цела Централна и Источна Европа , вклучувајќи ја Чешката Република, Полска, Романија и Словачка, додека Кодали бил повеќе заинтересиран да создаде посебен унгарски музички стил.

За време на ерата на комунистичкото владеење во Унгарија (1949 – 1989), Комитетот за песна ја исцрпи и цензурира популарната музика за траги од субверзија и идеолошка нечистотија. Меѓутоа, од тогаш, унгарската музичка индустрија почна да закрепнува, продуцирајќи успешни изведувачи во областа на џезот, како што се трубач Рудолф Томситс , пијанист-композитор Кароли Биндер и во модернизирана форма на унгарски фолк, Ференц Себо и Марта Себестиен . Трите гиганти од унгарската карпа , Илес , Метро и Омега остануваат многу популарни, особено Омега, која има следачи во Германија и пошироко, како и во Унгарија. Постарите ветерани подземни бендови како Беатрис од 1980-тите, исто така, останаа популарни.

Особености[уреди | уреди извор]

Франц Лист , познат унгарски композитор

За разлика од повеќето западноевропски народи, унгарскиот народ, унгарците , се појавил од мешањето на финно-угледни и источните Турци во текот на петтиот до осмиот век од н.е. Ова го прави потеклото на нивната традиционална музика уникатна во Европа. Според авторот Симон Бротон, композиторот и кодерот за песни Кодали ги идентификувал песните кои "заеднички датираат од 2.500 години" заеднички со народот на Мари од Русија;[6] и, како и Мари, етномузикологот Бруно Неттл укажува на сличности во традиционалната унгарска музика со монголски и индијански музички стилови.[7] Бенце Саболчи , сепак, тврди дека финско-унгарските и турско-монголските елементи се присутни, но "не можат да бидат припоени кон одредени, дефинитивни национални или јазични групи". Сепак, Саболци тврди дека врските меѓу унгарските музички традиции и оние на Мари, Калмик , Остјак , северозапад кинески , татарски , вогулски , анатолски турски , башкирски , монголски и чувашки музики. Овие, тврди тој, се доказ дека " азиските спомени дремкаат во длабочините на унгарската народна музика и дека оваа народна музика е последната западна врска во синџирот на древните културни врски меѓу Истокот ".

Според Брутон, традиционалната унгарска музика е "многу карактеристична", како што е унгарскиот јазик , што секогаш е нагласено на првиот слог, давајќи силно акцентиран дактилен ритам на музиката. Nettl идентификува две "суштински карактеристики" на унгарската фолк музика како " пентатонични скали составени од главни секунди и мали третини " (или "скапи скали " ) и "практиката на транспонирање на малку мелодија неколкупати создаде суштина на песна ". Овие транспозиции се "најчесто нагоре или надолу петтина ", фундаментален интервал во серијата приврзоци и индикација можеби на "влијанието на кинеската музичка теорија во која петтата е значајна".

Според Саболчи, ов0ие "унгарски транспозиции", заедно со "некои мелодични, ритмички и украсни особености, јасно ја прикажуваат на картата на Евроазија движењата на турскиот народ од Исток кон Запад". Последователното влијание врз музиката на соседните земји се гледа во музиката на Словачка , Полска , и со интервали од трето или второ , во музиката на Чешка . Унгарските и другите финно-угледни музички традиции се карактеризираат и со употреба на бинарна музичка форма на АББА , со што Унгарија се познати по варијантата АА 'А' , каде што Б- секциите се А секции транспонирани до или до една петтина ( A ' ). Модерната унгарска народна музика еволуираше во 19 век, и е контрастна со претходните стилови преку употреба на заоблени мелодиски линии, за разлика од поархаичните опаѓачки линии.[8]

Ракопис од 15 век, кој го опишува движењето за два гласа
Kuruc tárogató , c. 1700

Фолк музика[уреди | уреди извор]

Унгарската народна музика многу се променила во почетокот на XIX век и се развивала во нов стил кој немал ништо заедничко со музиката што дошла пред неа. Модерната унгарска музика се карактеризираше со "заоблена мелодична линија, строг состав, долги фрази и проширен регистар", за разлика од постарите стилови кои секогаш користат "опаѓачка мелодична линија".


Модерната унгарска народна музика за првпат беше снимена во 1895 година од Бела Викар , поставувајќи ја сцената за пионерската работа на Бела Барток , Золтан Кодали и Лазло Лајта во музичко собирање. Современата унгарска народна музика ја започна својата историја со Хабсбуршката империја во 18 век, кога централните европски влијанија станаа најважни, вклучувајќи и "редовна метричка структура за танцување и марширање наместо слободните говорни ритми на стариот стил. Народна музика во тоа време се состоеше од селски гајдаџии кои беа заменети со низа оркестри од Циганите или Роми .

Во 19 век, ромските оркестри станаа многу добро познати низ цела Европа и често се сметаа за основно музичко наследство на Унгарија, како и во унгарските ора и рапсодија на Франц Лист , кои ја користеа унгарската ромска музика како претставник на унгарската народна музика [9] Унгарската ромска музика е честопати застапена како единствена музика на Ромите, иако повеќе форми на ромска музика се вообичаени низ цела Европа и честопати се разликуваат од унгарските форми. Во унгарскиот јазик , народни стилови од 19-от век, како на csardas и verbunkos , се викаат како cigányzene, кој се преведува буквално како циганската музика. [10]

Унгарските националистички композитори, како Барток, ја отфрлија врската помеѓу унгарската и ромската музика, проучувајќи ги руралните селски песни на Унгарија, кои, според историчарот на музиката Бруно Неттл, "немаат многу заедничко со" ромската музика ", позиција која се одржува од страна на некои современи писатели, како што е унгарскиот автор Балинт Сароси . Симон Бротон, пак, тврди дека ромската музика е "не помалку унгарски и ... има повеќе заедничко со селската музика отколку што ја прифаќаат фолклористите", и авторите Маријан Патон и Аделаида Бредбурн тврдат дека унгарско-ромската музика беше "можеби ... оригинално унгарски по карактер, но (Ромите направија толку многу промени) тешко е да се каже што е унгарско, а што е" автентичната музика на Ромите ".[11]

Етничките Csángó Унгарци од Молдавија Серетската долина се преселија во голем број во Будимпешта и станаа главен град на локалната фолк сцена со нивните карактеристични инструменти користејќи флејти, тапани и лејта.

Истакнати народни ансамбли, како што се Унгарскиот народен оркестар, Дунавскиот народен ансамбл и Унгарскиот државен народен ансамбл имаат редовни настапи во Будимпешта и се популарна атракција за посетителите.

Белешки[уреди | уреди извор]

 1. Broughton, pg. 159
  Broughton claims that Hungary's "infectious sound has been surprisingly influential on neighbouring countries (thanks perhaps to the common Austro-Hungarian history) and it is not uncommon to hear Hungarian-sounding tunes in Romania, Slovakia and Poland".
 2. Szalipszki, pg.12
  Refers to the country as "widely considered" to be a "home of music".
 3. Broughton, p. 159-167
 4. Szabolcsi, The Specific Conditions of Hungarian Musical Development
  "Every experiment, made from Hungarian antedecents and on Hungarian soil, to create a conscious musical culture (music written by composers, as different from folk music), had instinctively or consciously striven to develop widely and universally the musical world of the folk song. Folk poetry and folk music were deeply embedded in the collective Hungarian people’s culture, and this unity did not cease to be effective even when it was given from and expression by individual creative artists, performers and poets."
 5. „BENCE SZABOLCSI: A CONCISE HISTORY OF HUNGARIAN MUSIC“. Посетено на 7 October 2017.
 6. Broughton, pp. 159 - 167
 7. Nettl
 8. „Brief History of Music in Hungary (pdf)“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2017-09-18. Посетено на 7 October 2017.
 9. Broughton, pg. 160 Just as bagpipes mean Scotland, so Gypsy bands mean Hungary in the popular imagination. When nationalist composers like Liszt composed... they took as their models the music of the urban Gypsy orchestras.
 10. „Sarosi“. Архивирано од изворникот на 4 October 2005. Посетено на 7 October 2017.
 11. Cotton