Мртовечки плашт

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Nymphalis|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Мртовечки плашт
Долен дел од пеперугата.
Горен дел од пеперугата.
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Nymphalis
Вид: Мртовечки плашт
Научен назив
Nymphalis antiopa
(Linnaeus, 1758)

Мртовечки плашт (Nymphalis antiopa) е голема пеперуга која е застапена во Евроазија и Северна Америка. Овие пеперуги имаат животен век од 11 до 12 месеци, еден од најдолгите животни векови од која било пеперуга.[1]

Распространетост[уреди | уреди извор]

Мртовечкиот плашт е распространет широко околу северната полутопка.[2] Најчесто се наоѓаат низ цела Северна Америка и северна Евроазија.[3] Три подвидови на мртовечкиот плашт се наоѓаат во цела Северна Америка: северна „Nymphalis antiopa hyperborea“; источна „Nymphalis antiopa lintnerii“ и југозападна „N. a. thomsoni“. Обично може да се најдат во шуми, иако се пронајдени во речиси сите живеалишта.[4] Може да се најдат дури и во северниот дел на Јужна Америка, иако тие обично не се гледаат толку често. Тие повремено се наоѓаат во поумерените места во Азија, а неколку дури биле видени во Јапонија.[5] Сепак, мртовечкиот плашт тежнее да живее во ладни и планински области.[5]

Морфологија[уреди | уреди извор]

Јајцата на мртовечкиот плашт се килибарно-жолти или бледо маслиново-зелени кога првпат се снесени.[6] По понатамошниот развој, бојата на јајцата се менува, станувајќи розова и потемнува до скоро црна, бидејќи созреваат пред да се изведат.[1] Јајцата обично се со големина од 0,7 до 0,9 мм.[5]

Боцкавите гасеници се впечатливи по изглед, со црни тела и линија од осум црвеникаво-портокалови точки што минуваат по задниот дел. Пролегите се темноцрвени. Телото е покриено со кратки влакна и црни боцки и бели точки.[7]

Куклата на пеперугата е во просек 2,0 см во должина, иако можат да достигнат над 2,8 см во должина. Тие имаат тенденција да бидат кафеави по боја, со два реда остри, црвеникави шила што се испакнати од вентро-латералната страна на куклата.[5][8]

Пеперутката е голема и уникатна, со посебни ознаки кои не одговараат на оние на која било друга пеперутка, што го прави лесно да се разликува. Може да има распон на крилја до четири инчи. Дорзалната страна на крилјата е темна каринка, или понекогаш кафеава, со парталави бледо-жолти рабови. Светли, нејасни сини дамки ја насочуваат црната демаркација.[1] Вентралната страна на крилјата има сиви стрии, со исти бледо-жолти рабови.[5]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 „Mourning Cloak“. Study of Northern Virginia Ecology. Fairfax County Public Schools. Архивирано од изворникот на 2013-10-04. Посетено на 2020-02-14.
 2. Nymphalis antiopa at Markku Savela's Lepidoptera and Some Other Life Forms
 3. Glassberg, Jeffrey (1999). Butterflies Through Binoculars: The East. Oxford University Press.
 4. Latimer, Jonathan (2000). Butterflies. Houghton Mifflin Harcourt. ISBN 978-0395979440.
 5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 Vanessa, Fonesca. „Nymphalis antiopa“. Animal Diversity Web. University of Michigan Museum of Zoology. Посетено на 4 October 2013.
 6. Belicek, Joseph (12 February 2013). „Notes on the Holotype of Nymphalis antiopa hyperborea“ (PDF). Посетено на 22 November 2013. Наводот journal бара |journal= (help)
 7. Spiny Elm Caterpillar Plant and Insect Diagnostic Clinic. Iowa State University
 8. Hall, Donald W., and Jerry F. Butler. "Mourning Cloak - Nymphalis Antiopa (Linnaeus)." Featured Creatures. University of Florida, May 2009. Web. 14 Nov. 2013.

Литература[уреди | уреди извор]

 • Glassberg, Jeffrey Butterflies through Binoculars: The West (2001) ISBN 978-0195106695
 • Guppy, Crispin S. and Shepard, Jon H. Butterflies of British Columbia (2001) ISBN 978-0774808095
 • James, David G. and Nunnallee, David Life Histories of Cascadia Butterflies (2011) ISBN 978-0-87071-626-3
 • Pelham, Jonathan Catalogue of the Butterflies of the United States and Canada (2008) ISSN 0022-4324

Надворешни врски[уреди | уреди извор]