Мој живот (новела)

Од Википедија — слободната енциклопедија

„Мој живот“ (руски: Моя жизнь) ― новела од Антон Чехов од 1896 година, сместена во провинциски јужен руски град, како родниот град на Чехов, Таганрог.[1]

Историја на публикацијата[уреди | уреди извор]

Новелата првпат била појавена во октомври – декември, број 10–12, 1896 година од Месечниот книжевен додаток на списанието „Нива“.[2] Ревидирани од страна на авторот, таа била вклучена во сувориновата издадена збирка „Приказни. Мажи. Мој живот“, да биде репродуциран, непроменет, во сите свои 7 изданија (1897–1899). Со некои дополнителни измени во Чехов, вклучени во том 9 од неговите собрани дела, објавени во 1899–1901 година од Адолф Маркс.[2]

Позадина[уреди | уреди извор]

Чехов започнал да работи на новелата во февруари 1896 година и ја завршил кон крајот на јули истата година. Имало одредено несогласување околу насловот. Чехов го мразел „Мој живот“ (особено делот „мој“ од тоа) и предложил наместо тоа да се вика „Во деведесеттите години“ (В 90-х годах). Уредникот на „Нива, Алексеј Тихонов-Луговој сметал дека тоа е „премногу ретро звучно, како да се работи за некакви мемоари“, па затоа авторот решил да не расправа понатаму.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. James N. Loehlin The Cambridge Introduction to Chekhov 2010 1139493523 p.92 "In addition to “The Steppe” and “The Duel” (1888 and 1891), his longest works include three stories from the Melikhovo period: “The Story of an Unknown Man” (completed in 1893), “Three Years” (1895), and “My Life” (1896). ...... “My Life” focuses on the dreary provinciality of a southern Russian city very like Chekhov's hometown of Taganrog. In their different milieux, all three stories ask, but don't clearly answer, questions about how Russians should live their lives."
  2. 2,0 2,1 2,2 Muratova, K. D. Commentaries to Моя жизнь. The Works by A.P. Chekhov in 12 volumes. Khudozhestvennaya Literatura. Москва, 1960. Том. 8, стр.516-524

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  • Мој жизнь . Изворниот руски текст
  • My Life, во превод на Констанс Гарнет