Моја Република

Од Википедија — слободната енциклопедија
Моја Република
макед. Мојата Република

национална химна на Република Српска
ТекстМладен Матовиќ
МузикаМладен Матовиќ
Звучен извадок
Хорска

Моја Република (македонски: Мојата Република) е официјална химна на Република Српска. Автор на музиката и текстот е Младен Матовиќ.

Текст[уреди | уреди извор]

Српски[уреди | уреди извор]

Тамо гдје најљепша се зора буди
Часни и поносни живе добре људи
Тамо гдје се рађа нашег сунца сјај
Горд и пркосан је мој завичај

За њега сви се сад помолимо
Другу земљу ми немамо

У срцу мом само је један дом
У срцу велика моја република
У срцу мом најљепша звијезда сја
Моја република, Република Српска

Тамо гдје су наши преци давни
Име уписали у сваки корак славни
Тамо гдје се рађа нашег сунца сјај
Горд и пркосан је мој завичај

За њега сви се сад помолимо
Другу земљу ми немамо

У срцу мом само је један дом
У срцу велика моја република
У срцу мом најљепша звијезда сја
Моја република, Република Српска

Македонски[уреди | уреди извор]

Каде најубавата зора се буди
Почитувани и горди живеат добри луѓе,
Каде нашето Сонце сјае
Стамен и пркосен е мојата татковина.

Сите ние се молиме за него сега
Ние немаме друга земја

Моето срце е само еден дом
во моето срце е мојата голема Република
Во моето срце, мојата најубава ѕвезда е сјајна
Мојата Република, Република Српска!

Каде се нашите предци
Името внесено во секој чекор од познатиот,
Каде нашето Сонце сјае
Стамен и пркосен е мојата татковина.

Сите ние се молиме за него сега
Ние немаме друга земја.

Моето срце е само еден дом
во моето срце е мојата голема Република
Во моето срце, мојата најубава ѕвезда е сјајна
Мојата Република, Република Српска!