Моцарт и Салиери (драма)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Моцарт и Салиери (руски: «Мо́царт и Салье́ри») ― поетска драма на Александар Пушкин. Претставата е напишана во 1830 година како една од неговите четири кратки драми познати како Мали трагедии, и била објавена во 1832 година. Врз основа на една од бројните гласини предизвикани од раната смрт на Моцарт, во неа се прикажани само три лика: Моцарт, Антонио Салиери и незборувачки дел на слепиот вијалец кој го свири Моцарт што смета дека е смешна, а Салиери е згрозен. Таа била единствената драма на Пушкин што била претставена за време на неговиот живот.

„Моцарт и Салиери“ била вдахновение за претставата на Питер Шафер, „Амадеус“ од 1979 година, која Шафер ја прилагодил за истоимениот филм од 1984 година.

Адаптации[уреди | уреди извор]

  • 1897 година- Моцарт и Салиери, опера од Николај Римски-Корсаков.
  • 1914 година - Моцарт и Салиери, нем филм на Виктор Турјански .
  • 1979 - Мали трагедии, советска телевизиска минисерија од 1979 година.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]