Мохлос

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мохлос, село на Источен Крит

Мохлос (гр грчки: Μόχλος ) е ненаселен остров во Грција, во заливот Мирабелон на источен Крит, веднаш до истоименото село. Во бронзеното време тоа бил полуостров.

Ископувањата на островот биле извршени во 1908 година од страна на американскиот археолог Ричард Сигер. Тој открил во западниот дел на островот гробишта и гробници кои припаѓаат на предпалатата на минојската цивилизација, од раниот минојски период ЕМ II до средниот минојски период ММ ИА. Меѓу наодите има сребрен цилиндричен печат, заветни предмети, камени вазни и златен накит.

Во јужниот дел на островот се наоѓаат урнатините на голема населба. Раните градби припаѓаат на средноминојскиот период MM IB, подоцнежните, вклучувајќи голема трикатна зграда, до доцноминојскиот период LM IB.

На северната страна на островот се наоѓаат урнатините на утврдувања кои датираат од римскиот и византискиот период. Зградите се направени од сапунски камен, мермер, гипс и варовник.

Во 1971 година продолжија ископувањата под раководство на грчкиот археолог Костис Даварас ( Κωστής Δαβάρας ), пронајден е златен накит од раниот минојски период. Во 1986 година биле извршени ископувања на местото на доцноминојските гробишта. Во 1989-1994 година, ископувањата биле извршени под заеднички надзор на американскиот археолог Џефри Солес и Костис Даварас.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Richard B. Seager. Exploration in the Island of Mochlos. — New York: American School of Classical Studies at Athens, 1912.
  • Keith Branigan. Mochlos. An Early Aegean Gateway Community (англ.) // Thalassa : l'égée prehistorique et la mer : actes de la troisième Rencontre égéenne internationale de l'Université de Liège, Station de recherches sous-marines et océanographique (StaReSo), Calvi, Corse (23-25 avril (1990) / édités par Robert Laffineur et Lucien Basch. — Liège, Belgium: Université de Liège, Histoire de l'art et archéologie de la Grèce antique, 1991.
  • Nicholas G. Blackwell (2009-02-18). „Bryn Mawr Classical Review“ (англиски). Bryn Mawr College. Посетено на 2017-09-02.
  • Jeffrey Soles. Metal Hoards from LM IB Mochlos, Crete // Aegean Metallurgy in the Bronze Age: Proceedings of an International Symposium Held at the University of Crete, Rethymnon, Greece, on November 19-21, 2004 / Iris Tzachili (ed.). — Athens: Ta Pragmata Publications, 2008. — P. 143—156. — 345 p. — ISBN 9789609826105.
  • Jeffrey Soles (2011-11-01). „The Mochlos Excavation Project“ (англиски). The University of North Carolina at Greensboro. Посетено на 2017-09-02.