Мостот (филм од 1969)

Од Википедија — слободната енциклопедија

„Мостот“ (српскохрватски: Мост) — филм на режисерот Хајрудин Крвавац од 1969 година. Главните улоги ги играат: Велимир Бата Живоиновиќ, Слободан Перовиќ, Борис Дворник, Реља Башиќ.[1]

Синопсис[уреди | уреди извор]

За да ја запрат германската офанзива, партизаните испраќаат елитна екипа од стручњаци за експлозиви, предводени од Тигар (го игра Живоиновиќ) со цел да го урнат еден мост од стратегиска важност. Освен што го чува германската војска, мостот се смета за неуништлив, а единствениот човек кој ги знае неговите слаби точки е архитектот (го игра Перовиќ) што го изградил. Меѓутоа, тој се двоуми дали да соработува со партизаните зашто му е жал да го види уништено своето ремек дело...

Наводи[уреди | уреди извор]