Прејди на содржината

Морнинг (планина)

Координати: 78°30′S 163°30′E / 78.5° ЈГШ; 163.5° ИГД / -78.5; 163.5
Од Википедија — слободната енциклопедија
Планина Морнинг
Воздушен поглед на планината од североисток.
Највисока точка
Надм. вис.2725 м [1]
Истакнатост1515 м [1]
Заведена какоUltra
Координати78°30′S 163°30′E / 78.5° ЈГШ; 163.5° ИГД / -78.5; 163.5[2]
Географија
Планина Морнинг на карта

Карта

Геологија
ВидШтитест вулкан
Вулкански појасВулканска група Мекмердо
Последен избувНепознато[3]

Планината Морнингштитест вулкан во подножјето на Задантарктичките Планини во Викториината Земја, Антарктик Се наоѓа на околу 100 километри од Росовиот Остров. Планината се издигнува на надморска височина од 2.723 метри и е речиси целосно обложена со снег и мраз. Нејзинта калдера (4.1 х 4.9 км) се наоѓа на врвот на вулканот и неколку гребени без мраз како што се сртовите Ураган и Ривиера. Голем број паразитски отвори се протегаат на планината.

Вулканот првично бил активен за време на миоценот и еруптирал во две одделни фази со пауза помеѓу. Постарата фаза има различен хемиски состав од неодамнешниот и е силно еродиран од ледниците. Најновите паразитски отвори биле активни пред околу 20.000 години и вулканот би можел повторно да еруптира.

Географија и геоморфологија

[уреди | уреди извор]

Планината Морнинг се наоѓа во Викториината Земја, [4] на околу 100 километри од Росовиот Остров и во подножјето на Трансантарктичките Планини. [5] Ледникот Кетлиц се протега по северозападното подножје на планината Морнинг [6] и го одделува од опсегот на Кралското друштво [7] 25 километри подалеку. [8] ПланинатаДискавери се наоѓа веднаш до планината Морнинг и е одделен со ледникот Дискавери. [9] Вулканот првично бил опишан на почетокот до средината на 20 век, пред да се направат подетални анализи во 1970-тите, 1980-тите и 2000-тите. [9]

Вулканот се издига на 2.723 метри надморска височина и е покриен со 4.1 х 4.9 км широка калдера [7] што може да биде извор на ледник на неговиот североисточен крај. [10] Планината Морнинг е дефинирана како 30 х 36 км голем штитен вулкан [7] кој се состои од централен вулкан кој се надвишува над постар вулкански комплекс. [8] Со волумен од 1.785 кубни километри [9] тој е еден од најголемите вулкани во регионот. [10] Пукнатините отвориле [7] најмалку 185 [7] паразитски отвори на падините на планината Монинг. [6] Тие се пепелни конуси, гребени со пукнатини, лавини куполи и вулкански грла, [7] и нивните пречници се движат од неколку метри до неколку стотици метри. [6] Многу од отворите формираат порамнини, некои конусни кратери се преклопуваат или самите отвори имаат линеарни форми. [7] Овие линеарни обрасци ги дефинираат трендовите североисток-југозапад, со мала траса северозапад-југоисток. [7] Тековите на лава произлегуваат од конусите и ја сочинуваат денешната површина на вулканот. [6]

Планината Морнинг е речиси целосно покриена со снег и мраз [7] освен онаму каде што е избришана од јужните ветрови. [11] Излезите на вулканските карпи го формираат северо-североисточниот гребен на сртот Ривиера и североисточниот срт Ураган на северното крило, Мејсон Спар на јужното крило [9] [5] и Хелмс Блаф на источното крило. [5] Гребенот Гандалф е гребенот [4] формиран од остатоци навалени на север. [10] Се наоѓа во подножјето на сртот Ураган, а долината Пинакл се наоѓа на гребенот Ривиера. [6] Насипи, куполи од лава, текови на лава и пирокластични наслаги се наоѓаат во излетите. [5] Мејсон Спур, исто така, содржи бречи од перничеста лава, додека сртот Гандалф Риџ диамиктит [5] и расед. [4] Мејсон Спур бил разгледан од Мартин и сор. во 2021 година и да биде посебен вулкан од планината Морнинг. [9]

Поради недостатокот на проточна вода, [12] зданието е нееродирано [5] и паразитските отвори имаат млад изглед. Ледничката ерозија еродирала некои делови од вулканот, оставајќи вулкански грла во долината Пинакл, ги врежала глацијалните ленти во изложени вулкански карпи [5] Ледникот Верејкен се спушта по североисточните падини на планината Морнинг помеѓу сртовите Ураган и Ривиера. Морена се појавува на овие два сртови [5] и пријавени се морени кои датираат од глацијацијата во Висконсин. [13] Ледниците што се спуштаат од планината Морнинг го хранат ледникот Кетлиц. [11] Неколку езера се наоѓаат на вулканот и во неговото подножје, вклучувајќи го и езерото Монинг на крајот на Ривиера и Езерото Дискавери во подножјето на гребените Ураган и Гандалф. [9]

Топографска карта на Морнинг и Дискавери (размер 1:250.000) од USGS Mount Discovery

Геологија

[уреди | уреди извор]

Западноантарктичкиот Расед е главна геолошка одлика на Антарктикот [5] и еден од најголемите на Земјата. [7] Тоа е регион на активно проширување и ширење на кората, што можеби е во тек денес. Вулканската активност се јавува на пукнатината и ја вклучува вулканската група Мекмердо, [5] на 2000 километри долг ланец на вулкани во Викториината Земја. Оваа вулканска група еруптирала алкални лави во текот на кенозоикот. Таа е поделена на три провинции, Халет, Мелбурн и провинцијата Еребус; Планината Морнинг е најјужниот вулкан во провинцијата Еребус. [5]

Планината Морнинг се издигнува од палеозојскиот подрум, групата Кетлиц [7] која се појавува блиску до гребенот Гандалф [7] во форма на гранит и метаседиментни карпи. [7] Врз основа на карпите избиени од планината Монинг, кората се чини дека е тенка и има калко-алкален состав. [9] Тектонските конци во овој подрум можеби дозволиле магмата да се искачи на површината во регионот на планината Монинг. [10]

Базанитот е доминантна карпа на изданоци, [5] со фонолит и пикробазалт и тефрит. Излезите на постарите карпи вклучуваат мугеарит, риолит и трахит. [5] Текстурите се движат од порфиритни до сериски. Во вулканските карпи се наоѓаат различни фенокристи, вклучувајќи егирин, аугит, клинопироксен, алкален фелдспат, каерсутит, нефелин, оливин, плагиоклаза, кварц и санидин. Егирин, енигматит, амфибол, аугит, клинопироксен, алкален фелдспат, стакло, железен оксид - титаниум оксид, нефелин, плагиоклаза и кварц ја сочинуваат основната маса. [5] Вулканските карпи содржат ксенолити кои се состојат од сиенит [5] и од карпи од постарите фази на активноста на планината утринска. [6] Спинел перидотит и поретко клинопироксенит, дунит, харцбургит, лерзолит, норит, пироксенит и вебстерит се пријавени како ксенолити. [6]

Раните вулкански карпи на планината Морнинг се споредливи со благо алкалните карпи од планината Мелбурн, додека поалкалните доцни вулкански карпи наликуваат на овие од планината Еребус. [6] Постарите карпи ја дефинираат „лозата на Мејсон Спур“, додека помладите се нарекуваат „лоза на Ривиера“. [9] Базалтните карпи се концентрирани на долните падини, додека фонолитот главно се наоѓа во горниот сектор на планината Монинг. [7] Промените на составот помеѓу раната и доцната вулканска активност на планината Монинг може да се должат на промената во процесите на магмата на кората. [5]

Историја на ерупции

[уреди | уреди извор]

Планината Морнинг била активна за време на миоценот, [7] плиоценот и плеистоценот. [7] Датирањето со аргон-аргон и датирањето со калиум-аргон се користени за да се заклучи времетраењето на вулканската активност на планината Морнинг. Сртот Гандалф има старост од 18,7±0,3-15,5±0,5 милиони години, Врвната долина 15,2±0,2-13,0±0,3 милиони години, Мејсон Спур 12,8±0,4-11,4±0,2 милиони години, карпи под врвот од 0,20±3 милиони години 1,00 милиони години [5] и 4,51±0,31-0,02 милиони години на други формации. [5] Некои од овие ерупции можеби депонирале вулканска пепел над областа Мекмердо. [14] Дури и постара активност на планината Монинг може да биде забележана во вулканските наоѓалишта од ртот Робертс [5] кои датираат од пред 24,1 милиони години. Ова е долг животен век за вулкан според стандардите на Антарктикот и може да се должи на тектонските фактори кои го задржале генерирањето магма фокусирано на планината Морнинг долго време. [5] Вчитувањето од ледниците можеби влијаело на вулканската активност на планината утро. [15]

Вулканската активност е поделена на две фази одделени со прекин, рана фаза која трае помеѓу 11,4±0,2-18,7±0,3 милиони години и доцна фаза од пред 6,13±0,02 милиони години до речиси денес. [5] Овие фази се познати и како фаза I или лоза на Мејсон Спар и како фаза II или лоза на Ривиера. [6] Раната фаза произвела благо алкални вулкански карпи, доцната фаза која го сочинува најголемиот дел од излетите силно алкални карпи. Постарите карпи претрпеле значителна глацијација, додека помладите се во голема мера нееродирани [5] и ја сочинуваат денешната градба. [6] Вулканската активност претежно се случувала под атмосферата, со исклучок на некои лави кои можеби се еруптирале во подводна средина [5] и хијалокластити кои биле користени за да се заклучи дека ледниците постоеле таму пред 15,4 милиони години. [16] Вулканската активност била фокусирана долж геолошките линии на планината Морнинг, кои биле повторно користени за време на понови ерупции. [7]

Ерупциите се случиле на планината Монинг пред околу 20.000 години, формирајќи добро сочувани конуси од пепел. Во 1960-тите биле забележани термални аномалии на сртот Гандалф, што имплицира дека вулканот можеби сè уште е активен, [5] иако истражувањата на земјата не откриле фумаролична активност. [17] Така, Мартин, Купер и Данлап во 2010 година ја сметале Монинг за неактивна [5] и можеби е извор на слоеви од тефра пронајдени во областа. [18]

Историја и име

[уреди | уреди извор]

Вулканот бил откриен од Експедицијата Дискавери во 1901-1904 година и именуван по бродот што учествувал во експедицијата. [19]

 1. 1,0 1,1 "Antarctica Ultra-Prominences" Peaklist.org. Retrieved 2012-08-01.
 2. Martin, Cooper & Dunlap 2010, стр. 359.
 3. „Morning“. Глобална програма за вулканизмот. Смитсонова установа. (англиски)
 4. 4,0 4,1 4,2 Martin & Cooper 2010.
 5. 5,00 5,01 5,02 5,03 5,04 5,05 5,06 5,07 5,08 5,09 5,10 5,11 5,12 5,13 5,14 5,15 5,16 5,17 5,18 5,19 5,20 5,21 5,22 5,23 5,24 Martin, Cooper & Dunlap 2010.
 6. 6,00 6,01 6,02 6,03 6,04 6,05 6,06 6,07 6,08 6,09 Martin, Cooper & Price 2013.
 7. 7,00 7,01 7,02 7,03 7,04 7,05 7,06 7,07 7,08 7,09 7,10 7,11 7,12 7,13 7,14 7,15 7,16 Paulsen & Wilson 2009.
 8. 8,0 8,1 LeMasurier и др. 1990.
 9. 9,0 9,1 9,2 9,3 9,4 9,5 9,6 9,7 Martin и др. 2021.
 10. 10,0 10,1 10,2 10,3 Smellie & Martin 2021.
 11. 11,0 11,1 Christ & Bierman 2020.
 12. Powell 2008.
 13. Brook и др. 1995.
 14. Claridge & Campbell 2008.
 15. Griener и др. 2015.
 16. Tingey 1982.
 17. Lyon & Giggenbach 1974.
 18. Keys, Anderton & Kyle 1977.
 19. GNIS 2020.

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]