Мори Огаи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мори Огаи (1862 - 1922)

Мори Огаи (1862 - 1922) - јапонски воен лекар и писател.

Творештво[уреди | уреди извор]

Најпознати дела на Огаи се романитеТанчерка“, и „Привременост“. Исто така, тој пишувал и историски романи кои биле многу популарни кај јапонската публика. Најпосле, познат е и како преведувач на многу дела од европската книжевност, особено од германската.[1]

Корицата на првото издание на „Шигарами сиши“ 889 година.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Vera Ilić, „Riunosuke Akutagava“, во: Riunosuke Akutagava, Rašomon. Beograd: Plavi krug; Zemun: Neven, 2003, стр. 216.