Морис Сев

Од Википедија — слободната енциклопедија
Морис Сев (Maurice Scève)
Морис Сев

Морис Сев (француски: Maurice Scève) - француски поет.

Животопис[уреди | уреди извор]

Сев живеел во Лион, во првата половина на XVI век. Кон крајот на животот се повлекол во еден пуст крај во околината на Лион со цел да размислува, слика и компонира.[1]

Творештво[уреди | уреди извор]

Под големо влијание на средновековното наследство, со голема доза на мистицизам во кој доминира платонско-петраркистичката идеја за совршената жена, Сев ги пишувал своите десетостихови за Јунакот, кои се одликуваат со сложена симболика со скриено значење од кои многу до ден-денес не се целосно објаснети.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Коља Мићевић, „Стефан Маларме“, во: Стефан Маларме, Песме. Београд: Култура, 1970, стр. XXXIII.
  2. Коља Мићевић, „Стефан Маларме“, во: Стефан Маларме, Песме. Београд: Култура, 1970, стр. XXXII-XXXIII.