Моренада

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{{име}}}
Стилско потекло: {{{стилско потекло}}}
Културно потекло: {{{културно потекло}}}
Својствени инструменти: {{{инструменти}}}
Популарен: {{{популарен}}}

Моренада е планински народен танц на кој сè уште не му е открино потекло. Овој танц се игра главно во Боливија [1] како и во Перу [2][3][4]

Моренада е едно од најрепрезентативните танци на боливиската култура. Моренада танцот бил прогласен за културно наследство на Боливија во 2011 година, со законот бр. 135, за признание на меѓународно и национално ниво.[5] Овој танц се изведува за време на карневалот во Оруро, во чест на Вирген дел Сокавин, прогласен е за ремек-дело на усното и нематеријалното наследство на човештвото од страна на УНЕСКО.

Во Перу, ла моренада е типичен танц во висорамнините на Перу, во регионот Пуно. Овој танц е дел од многу нивни празници.[6][7]

[8] Исто така, се практикува и игра во деловите на Такна и Мокегуа заради присуството на популацијата на Ајмара.[9]

Потекло[уреди | уреди извор]

Танц чие потекло датира од колонијалната ера и е инспириран од трговијата со робови, од трансферот на црнците донесени од шпанските освојувачи да работат како работници во рудниците за сребро во Перу, Танцот бринет ги претставува деновите на колонијата. Создаден е токму во братствата на робовите од Африка, кои се потсмевале со танците на белите кралеви.

Потоа, танцот на „бринетите“ го менува своето име во историски процес на прифаќање на истиот, кон сите општествени класи во Оруро, Боливија. Таков е случајот со „Comparsa de Morenos de los Veleros“ создаден во 1913 година и „Comparsa de los Morenos“ од 1924 година основана од семејства мигранти „Ајмара“ кои потекнуваат од античките танчери на „моринските компари“ од средината на XIX век, конечно го усвоила името на Моренада во 1950 и 1954 година.

Африканско ропство според теоријата на Поотош[уреди | уреди извор]

Најчестата теорија вели дека танцот бил инспириран од страдањата на африканските робови донесени во Боливија за да работат во рудниците на Поотоши . Огромниот јазик на темните маски ја претставува физичката состојба на рударите, а ритамот на матриците честопати се поврзана со звукот што се произведува од цинџирите на робовите.

Африканско население на висорамнините во Пуно[уреди | уреди извор]

Морено во месноста Иху, Пуно прикажувајќи го она за што се верува дека се Моренада танчари меѓу вековите 19-ти и 20-ти.

Во колонијалната ера во Перу, веќе постоело црн регистар на население во висорамнините во Пуно, така е документирано во 1602 година. „Овие црнци, популацијата на Андите ги нарекувала: Чара или јенаруна58 .[10]

Другата хипотеза потекнува од одделот на Пуно во Перу, на бреговите на езерото Титикака (Пуно). На почетокот на 20 век, присуството на бринети во Вирген де ла Канделарија е опишано во весниците од тоа време:

* „Вчера ... Три бринети и бројни домородци, патуваа по улиците на градот“ (Ел Еко де Пуно, 1912)

 • „ Ова утро тие продолжија да патуваат по улиците“ (Ел Еко де Пуно, 1916)


Пештерско сликарство во месноста Чирапака, провинција Лос Андес (Боливија) на кое се прикажува она за кое се верува дека се Моренада танчари меѓу вековите 17-ти и 18-ти.

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Ministerio de Culturas y Turismo (29 August 2018). „La Morenada Patrimonio Cultural de Bolivia“. Архивирано од изворникот на 2019-04-29. Посетено на 2020-02-03.
 2. „Danzas folclóricas se lucen por primera vez en el desfile de Fiestas Patrias del Perú“. Ministerio de Cultura (шпански). 29 July 2018. Посетено на 24 October 2018.
 3. Salinas, Eduardo, Robles, Joel (30 July 2018). „Danzas, música y gallardía en un desfile con sabor a Perú“. La República (шпански). Посетено на 24 October 2018.
 4. „Las danzas típicas conquistaron al público en la Gran Parada y Desfile Cívico Militar“. RPP (шпански). 30 July 2018. Посетено на 24 October 2018.
 5. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2018-09-02. Посетено на 2020-02-03.
 6. https://larepublica.pe/archivo/685728-escenificando-el-origen-de-la-morenada-presentaran-fiesta-de-la-candelaria
 7. https://elcomercio.pe/peru/puno/puno-vivio-fiesta-danzas-honor-virgen-candelaria-noticia-496485
 8. Fernández, Carlos (11 February 2018). „Puno vivió fiesta de danzas en honor a la Virgen de la Candelaria“. El Comercio (шпански). Посетено на 6 September 2018.
 9. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2019-06-05. Посетено на 2020-02-03.
 10. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2018-07-12. Посетено на 2020-02-03.