Монотерпен

Од Википедија — слободната енциклопедија

Монотерпени се класа на терпени кои се состојат од две изопренски единици и имаат молекулска формула C10H16. Монотерпените можат да бидат линеарни (ациклични) или циклични. Изменетите терпени, кои може да содржат атом на кислород или да содржат метил група помалку, се викаат монотерпеноиди. Значајни се во фармацевтската, козметичката, земјоделската и прехранбената индустрија.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Eberhard Breitmaier (2006). „Hemi‐ and Monoterpenes“. Terpenes: Flavors, Fragrances, Pharmaca, Pheromones. doi:10.1002/9783527609949.ch2.