Монетарна унија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Монетарни унии низ светот

Монетарна унија (исто така позната како валутна унија) вклучува две или повеќе држави кои ја делат истата валута без нивно нужно да имаат понатамошна интеграција (како што е економска и монетарна унија, која би имала, покрај тоа, царинска унија и единствен пазар) .

Постојат три типа на валутни унии:

Неформално - еднострано усвојување на странска валута

Формално - усвојување на девизи врз основа на билатерален или мултилатерален договор со органот што го издава, понекогаш дополнет со издавање на локална валута во валутен режим

Формални со заедничка политика - воспоставување заедничка монетарна политика и издавање на овластување за нивната заедничка валута од повеќе земји

Теоријата за оптималната валута област се однесува на прашањето како да се утврди кои географски региони треба да делат валута со цел да се максимизира економската ефикасност.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]