Монголско Царство

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Монголско царство)
Прејди на: содржини, барај
Монголско царство
Монголын Эзэнт Гүрэн
Их Монгол Улс
царство
[[Монголци|]]
 

1206–1368
 

 

 

Гесло
Има само Господ на небото и само еден господар, неговиот пратеник, Џингис Кан на земјата
Главен град Каракорум
(1206 – 1259)
Вероисповед тенгризам (шаманизам), подоцна будизам, христијанство
Уредување Монархија
Голем Хан
 -  1206-1227 Џингис Хан
 -  1229-1241 Огедеј Хан
 -  1246-1248 Гујук Хан
 -  1251-1259 Монгке Хан
 -  1260-1294 Кублај Хан
Законодавство Курултај
Историја
 -  Џингис Хан ги обединува племињата 1206
 -  Смрт на Џингис Хан 1227
 -  Наследена од Арик Боке и Кублај Хан 1260-1264
 -  Смрт на Кублај Хан, конечна поделба на царството 1294
 -  Падот на Јуан династијата 1368
Валута монети (како на пример дирами), Сухе, банкнота
Историја на Монголија
Mongol dominions1.jpg
Пред Џингис Кан
Монголско царство
Ханати
- Чагатајски ханат
- Златна Орда
- Илханат
- Династија Јуен
Тимуридско царство
Могулско царство
Кримски ханат
Сибирски ханат
Ѕунгари
Династија Чинг
Република Кина
Монголска Народна Република (Надворешна Монголија)
Современа Монголија
Менгџијанг (Внатрешна Монголија)
Народна Република Кина (Внатрешна Монголија)
Бурјатска Монголија
Калмичка Монголија
Хазарски Монголци
Ајмачки Монголци
Хронологија
уредиМонголското царство (монголски: Монголын Эзэнт Гүрэн) била најголемата досегашна непрекината империја на светот и втора најголема веднаш по Британската. Царството се протегала од Виена до Манџурија и од Новогород до Камбоџа. За почеток на царството се смета обединувањето на монголските племиња, прераснала во мала сила која вршела инвазии и подоцна Џингис Хан станал цар во 1206 година.

Се до 1279, Монголското царство покривала околу 33.000.000 km2[1], 22% од вкупната површина на земјата и со население од 100 милиони луѓе. Но и во тоа време, царството се соочувало со поголеми проблеми како на пример недоволната контрола врз Чагатајскиот ханат и Златната Орда и одбивале да бидат под раководство на Џингис Кан[2][3]. Со смртта на Кублај Кан, Монголското царство се поделило на четири одделни ханати.

Формирање на царството[уреди | уреди извор]

Џингис Хан ги обединил номадските монголски и турски племиња во 1206 преку политички манипулации и воена моќ. Тој набрзо дошол до конфликт со царството на династијата Џин од северна Кина. Под провокација на Кварезмидското царство, тој се преместил во централна Азија, завземајќи ги Трансоксијана и источна Персија, потоа дошол до Клавен Рус и Кавказ. Пред неговата смрт, Џингис Хан го поделил царството на своите синови. Таа фамилија била водечката сила во царството низ нејзините успеси.

Име[уреди | уреди извор]

На монголски јазик, Монголското цаарство се вика Монголын Эзент Гурен, што буквално значи „монголска царска сила“. Покрај тоа име, се користи и их монгол улс, што значи „голема монголска нација/држава“. Се користат обете имиња.

Организација на царството[уреди | уреди извор]

Економија[уреди | уреди извор]

Воени освојувања[уреди | уреди извор]

Ера по смртта на Џингис Хан[уреди | уреди извор]

Вазали[уреди | уреди извор]

Територии што ги одбегнале монголските освојувања[уреди | уреди извор]

Дезинтеграција[уреди | уреди извор]

Свилен Пат[уреди | уреди извор]

Наследство[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. http://www.eeb.uconn.edu/people/turchin/PDF/Latitude.pdf
 2. The Islamic World to 1600: The Golden Horde
 3. Michael Biran, Qaidu and the Rise of the Independent Mongol State in Central Asia. The Curzon Press, 1997, ISBN 0-7007-0631-3

Забелешки[уреди | уреди извор]

 • Brent, Peter. The Mongol Empire: Genghis Khan: His Triumph and his Legacy. Book Club Associates, London. 1976.
 • Buell, Paul D. (2003), Historical Dictionary of the Mongol World Empire, The Scarecrow Press, Inc., ISBN 0-8108-4571-7
 • Howorth, Henry H. History of the Mongols from the 9th to the 19th Century: Part I: The Mongols Proper and the Kalmuks. New York: Burt Frankin, 1965 (reprint of London edition, 1876).
 • Kradin, Nikolay, Tatiana Skrynnikova. "Genghis Khan Empire". Moscow: Vostochnaia literatura, 2006. 557 p. (ISBN 5-02-018521-3).
 • Kradin, Nikolay, Tatiana Skrynnikova. "Why do we call Chinggis Khan's Polity 'an Empire' ". Ab Imperio, Vol. 7, No 1(2006): 89-118. (ISBN 5-89423-110-8)
 • May, Timothy. "The Mongol Art of War." [1] Westholme Publishing, Yardley. 2007.
 • Weatherford, Jack (2004). Genghis Khan and the Making of the Modern World. Three Rivers Press. ISBN 0-609-80964-4.
 • Woods, Shelton (2002). Vietnam: An Illustrated History. Hippocrene Books Inc. ISBN 0-7818-0910-X
 • (француски) Dominique Farale, De Gengis Khan à Qoubilaï Khan : la grande chevauchée mongole, Economica, 2003 (ISBN 2-7178-4537-2)
 • (француски) Dominique Farale, La Russie et les Turco-Mongols : 15 siècles de guerre, Economica, 2007 (ISBN 978-2-7178-5429-9)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]