Монголија за време на Кингската империја

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Историја на Монголија
Mongol dominions1.jpg
Пред Џингис Кан
Монголско царство
Ханати
- Чагатајски ханат
- Златна Орда
- Илханат
- Династија Јуен
Тимуридско царство
Могулско царство
Кримски ханат
Сибирски ханат
Ѕунгари
Династија Чинг
Република Кина
Монголска Народна Република (Надворешна Монголија)
Современа Монголија
Менгџијанг (Внатрешна Монголија)
Народна Република Кина (Внатрешна Монголија)
Бурјатска Монголија
Калмичка Монголија
Хазарски Монголци
Ајмачки Монголци
Хронологија
уредиВо 17 век и 18 век, Голема Монголија (без Бурјатија и Алтај) станале дел од Кингската Империја. Дури и пред да се формира дијнастијата, повеќе монголски племиња биле принудувани да се приклучат кон Манчуската држава од страна на Лигден Хан. После поразот и смртта на Лигден Кан, неговиот син морал да управува со државата. Повеќето од територијата што денес е позната како Внатрешна Монголија припаѓала кон новата држава. Надворешна Монголија се приклучила во 1691 година кога биле поразени од ѕунгарите и ги оставило без шанса за опстанок како независна единка. Хошудите во Кингај биле освоени во 1723- 1724 година, а нивната територија 1756 - 1757. Последните монголци што се припиоле кон империјата биле торгудските калмици во 1771 година.

Административна поделба[уреди | уреди извор]

Монголија била поделена на два дела: Внатрешна Монголија и Надворешна Монголија, поделба што и денес опстојува.

Внатрешна Монголија[1]

 • Џиримска лига
 • Џосоту лига
 • Џу Уда лига
 • Шилинголска лига
 • Улан Чаб лига
 • Ихе Џу лига

Наредните биле директно контролирани од манчускиот император:

 • Чахар 8 хошу
 • Гуихуа Тумед 2 хошу

Надворешна Монголија

 • Халха
  • Сецен Хан 23 хошу
  • Провинција на Тушету Хан 20 хошу
  • Провинција на Саин Нојон Хан 24 хошу
  • Провинција на Зсагту Хан 19 хошу
 • Ховсгол[2]
 • Тану Уријанхај
 • Кобдо територија 30 хошу
 • Или 13 хошу
 • Хох Нур 29 хошу (Кингај)
 • Еџине хошу
 • Алаша хошу

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Michael Weiers (editor) Die Mongolen. Beiträge zu ihrer Geschichte und Kultur, Darmstadt 1986, p. 416ff
 2. Ch. Banzragch, Khövsgöl aimgiin tüükh, Ulaanbaatar 2001, p. 244 (map)