Моначки франк

Од Википедија — слободната енциклопедија
1 моначки франк

Моначки франк, ISO 4217: MCF — поранешна официјална валута во Монако. Бил врзан за францускиот франк, означен со симболот fr. или Ф., и бил поделен на 100 сантими.

Моначкиот франк бил заменет со еврото во 2002 година по стапка од 1 евро = 6,55957 франци.

Во оптек биле монети од 10, 20, 50 сантими и 1, 2, 5, 10, 20 франци.

5 centimes 1837, Honore V. Прва година на ковање.