Молдавска револуција (1848)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Молдавска револуција
УчеснициРомански револуционери
Местоденешна Романија
Датум1848
Исходзадушување на востанието

Молдавската револуција од 1848 - неуспешна револуција во Кнежевство Молдавија против Органскиот статут наметнат од Руската Империја.

Во 1846 година во Молдавија било основано тајна органзиација наречена „Родољубно здружение“ чија цел била да го собори кнезот Стурдза од власт. По започнувањето на Француската револуција, на 27 март 1848 година во градот Јаш се одржало собрание на околу 1,000 болјари, трговци и учители на кое собрание била испратена петиција до кнезот за реформи и намалување на корупцијата и злоупотребата. Кнезот ги прифатил сите услови но откажал да закаже избори за нови болјари. Поради ова започнале немири во земјата, но поради неединството на опозицијата кнезот успеал да го задуши востанието а голем дел од уапсените ги испратил во Истанбул пред султанот. Но конфликтите продолжиле а самата Руска Империја се плашела дека немирите можат да се префрлат и во Бесарабија по кое следувала заедничка интервенција со молдавскиот кнез и целосно задушување на востанието.

Оваа револуција е тесно поврзана со Влашката револуција од истата година.

Поврзано[уреди | уреди извор]