Модро-црна нимфа

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Limenitis|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Модро-црна нимфа
Southern white admiral (Limenitis reducta) Macedonia.jpg
Горен дел, Македонија
Долен дел, Грција
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Limenitis
Вид: Модро-црна нимфа
Биномен назив
Limenitis reducta
Штаудингер, 1901
Синоними[14]

Модро-црна нимфа (Limenitis reducta) е пеперуга од семејството на Шарени пеперутки. Пеперугата ја има и во Македонија.

Подвидови[уреди | уреди извор]

 • Limenitis reducta reducta Штаудингер, 1901
 • Limenitis reducta herculeana Стичел, 1909[15]

Живеалиште[уреди | уреди извор]

Овој вид може да се најде во централна и јужна Европа (вклучително и Македонија и Балканот),[16] Западна Азија, Сирија, Кавказ и Иран.[17][18] Пеперугата живее во влажни места, треви и крај шуми на надморска височина од 0 до 1650 метри.[19]

Опис[уреди | уреди извор]

Модро-црната нимфа има распон на крилја од 46–54 мм.[19] Горната страна на крилјата е со кафеаво-црна боја со метален син сјај, голем попречен опсег на бели ознаки и субмаргинална линија од мали сини точки. Синиот сјај варира според аголот на светлината.

This species is rather similar to Limenitis camilla, Neptis rivularis and Araschnia levana f. prorsa.

Биологија[уреди | уреди извор]

Овој вид може да има една или повеќе генерации, во зависност од местото.[16] Пеперугата лета од мај до август, повторно во зависност од подрачјето.[19] Ларвите се хранат со Lonicera periclymenum, Lonicera etrusca, Lonicera implexa, Lonicera xylosteum, Lonicera alpigena, Lonicera nummulariifolia и Lonicera caprifolium).[18] Возрасните се хранат со нектар, но и распаднати плодови.[20]

Литература[уреди | уреди извор]

 • Boulard (Michel), 1988.- Note sur la pariade du Sylvain azuré (Lep. Nymphalidae). Alexanor, 15 (3), 1987 (1988): 156-158.
 • D.J. Carter & B. Hargreaves - Guide des chenilles d'Europe - Delachaux & Niestlé, 2012, (ISBN 9782603018460)
 • Josef Settele, Roland Steiner, Rolf Reinhardt, Reinart Feldmann: Schmetterlinge. Die Tagfalter Deutschlands., Eugen Ulmer KG, 2005, ISBN 3-800-14167-1
 • Tom Tolman, Richard Lewington - Guide des papillons d'Europe et d'Afrique du Nord, Delachaux & Niestlé, Paris 1997 - (ISBN 978-2-603-01649-7)

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Denis & Schiffermüller, 1775 Ankündung eines systematischen Werkes von den Schmetterlingen der Wienergegend: 172
 2. Esper, 1778 Die Schmett. Th. I, Bd. 1 (7): pl. 38, f. 2
 3. Bergsträsser, [1779] Nomen. Ins., 3: pl. 67, f. 5-6
 4. Miller, 1859 Icon. Lep. 2: pl. 2, f. 1
 5. Lewis, 1872 Zoologist (2) 7 : 3074 (rej. ICZN-562)
 6. Grund, 1908 Soc. ent. 23 (11) : 81
 7. Fruhstorfer, 1909 Int. ent. Zs. 3 (17) : 94
 8. Niepelt, 1914 Int. ent. Z. 8 (26) : 144
 9. Lucas, 1923 Amat. Papillons: 50
 10. Verity, 1924 Ent. Rec. Suppl. 36: 35,
 11. Verity, 1928 Ent. Rec. 40 : 143
 12. Higgins, 1933 Proc. R. ent. Soc. Lond. 7: 61
 13. 13,0 13,1 13,2 13,3 Verity, 1950 Le Farfalle diurn. d'Italia 4: 52
 14. Lepiforum.de
 15. Limenitis reducta herculeana Stichel, [1909] in Seitz, Grossschmett. Erde 1 : 183
 16. 16,0 16,1 Euro Butterflies by Matt Rowlings
 17. Fauna europaea
 18. 18,0 18,1 Funet
 19. 19,0 19,1 19,2 Captain's European Butterfly Guide
 20. Learn about butterflies

Надворешни врски[уреди | уреди извор]