Модричка тетратка

Од Википедија — слободната енциклопедија

„Модричка тетратка“ — книга за деца на македонскиот писател Бошко Смаќоски од 1982 година.

Содржина[уреди | уреди извор]

Книгата содржи вкупно 45 песни и кратки раскази:[1]

 • Модрич
 • Пред портите на Модрич
 • Старци
 • Скитање
 • Светулки
 • Диви перуники
 • Гора Модричка
 • Од оние денови
 • Гнездо
 • Песна
 • Молба
 • Гугутки
 • Јаболкница
 • Необрани јаболка
 • Летно пладне
 • Вода
 • Слика
 • Круша
 • Сончогледи
 • Очите мамини
 • Секаквоно цвеќе
 • Пеперутка
 • Утрина
 • Лозје
 • Лизгалица
 • Пукањето на мразот
 • Пролет
 • Трага
 • Залез
 • Свадбари
 • Љубов до крај
 • Песна за славејот
 • Трендафил
 • Ој облаку
 • Изворче
 • Јагне
 • Јаренца
 • Моменти
 • Јагода
 • Лозница
 • Косачи
 • Другарката од детството
 • Будење на гората
 • Тага
 • Лежењето во жито

Изданија[уреди | уреди извор]

Во 2004 година, книгата била објавена од издавачката куќа Просветно дело, Редакција „Детска радост“ во рамките на библиотеката „Лектирни изданија“. Книгата е испечатена во печатницата „Коста Абраш“ во Охрид. Таа е каталогизирана во НУБ „Св. Климент Охридски“ и ја носи меѓународната ознака ISBN 9989-47-051-0. Дизајнот и ликовно-графичкото уредување ги направил Жарко Туниќ.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Бошко Смаќоски, Модричка тетратка. Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2004.
 2. Бошко Смаќоски, Модричка тетратка. Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2004.