Мобил (скулптура)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мобил

Мобил е апстрактна склуптура, која има делови што се движат, придвижени или со мотор или само со природна сила од воздушни струи. Неговите подвижни делови создаваат едно ново визуелно искуство од постојано менување на волумените и формите. Терминот за првпат е предложен од Марсел Дишан во 1932 г., на дела од Александар Калдер, кој е најголемиот претставник на мобилот.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Британика Енциклопедиски Речник. Топер. МПМ, 2005,Книга 6, стр.141