Млечка со реси

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Млечка со реси

Млечка со реси ( латински: Lactárius citriólens ) - вид на габи, вклучени во родот Млечки (печурки).

Опис[уреди | уреди извор]

Ламеларна шапка печурка со млечен сок. Шапката на возрасните печурки достигнува 10-20 см во пречник, конвексна, со забележлива вдлабнатина во центарот, со расфрлани влакна по целата површина, формирајќи „раб“ долг до 1 см по должината на работ, работ прво се врти нагоре, потоа се расплетува. Во центарот, шапката е обично лигава на влажно време. Бојата на површината е жолтеникава или окер-жолта, испакнатите влакна се окер, повеќе светло обоени. Хименофорни плочи се спуштаат до дршката, често се разгрануваат во близина на него, розово-жолти.

Месото е месесто, тврдо, кревко како и сите членови на семејството, со бледожолта боја, понекогаш розево во дршката. Млечниот сок на почетокот е бел, значително пожолтува во воздухот, со лут вкус, со овошен мирис понекогаш опишан како мирис на „презрел лимон“. По контакт со раствор на КОХ, пулпата станува жолта како јајце, млечниот сок станува портокалов.

Дршката силна, цилиндрична или заострена надолу, долга 4-8 см и пречник од 2-4,5 см, шуплива со возраста. Површината е обоена во жолтеникаво-жолти тонови, понекогаш со неколку незабележителни потемни дамки во основата, кај младите печурки е кадифено-влакнеста, оваа карактеристична особина обично останува кај возрасните печурки само во основата.

Отпечатокот на спори е бледо окер, често бледо розев. Спори 7,5-8,5 x 6 микромикрони, широко елипсовидни до речиси сферични, со добро дефинирана мрежеста шема и неколку изолирани брадавици.

Како и многу млечни печурки, таа се смета за нејадлива или условно јадлива печурка, има горчлив вкус што бара долго киснење при солење.

Слични видови[уреди | уреди извор]

Најкарактеристичните карактеристики на Млечката со реси се јакото месо, забележливата сува „рабница“ по должината на работ на шапката и основата на дршката, која е влакнеста дури и кај возрасните печурки. Најсродни европски видови се Жолта млечка , Lactarius aquizonatus, Lactarius resimus, Lactarius auriolla, Lactarius leonis, Lactarius intermedius, Lactarius olivinus и Lactarius tuomikoskii . Од нив, овој вид најлесно се меша со L. aquizonatus и L. resimus, кои исто така растат под листопадни дрвја.

  • Lactarius aquizonatus Kytöv., 1984 година расте во четинари и листопадни шуми со бреза, бор, врба или јасика. Се одликува со водени зони поблиску до работ на шапката, влажни реси влакна по должината на работ, понекогаш исчезнуваат со возраста, поизразени дамки на дршката. Lactarius resimus (Fr.) Fr., 1838 - расте во различни видови шуми, често со бреза или бор. Се одликува со кратка „рабница“ по должината на работ на шапката, која набрзо исчезнува, мазна, леплива површина на шапката што останува бела долго време и отсуство на влакнеста основа на дршката. Lactarius pubescens (Schrad.) Fr., 1838 - пронајдена под бреза. Млечниот сок од овој вид не ја менува бојата во воздухот. Шапката е забележливо влакнеста, со долги, испреплетени влакна на рабовите. Дршката е бела, често со портокалова или розова површина.

Екологија и распространетост[уреди | уреди извор]

Распространета во Европа, но ретка насекаде. Формира микориза со бреза, даб, бука, габер, леска, кои се среќаваат и во мешани шуми.

Синоними[уреди | уреди извор]

  • Lactarius cilicioides sensu auct., nom. ambig.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Список на видови Млечки (печурки)

Литература[уреди | уреди извор]

  • Phillips, R. Mushrooms: A comprehensive guide to mushroom identification. — 2006. — P. 66. — 288 p. — ISBN 978-0-330-44237-4.

Врски[уреди | уреди извор]

  • Michal Jamrich (2013-12-18). „Rýdzik slamovožltý“ (словачки). nahuby.sk. Архивирано од изворникот на 2014-07-13. Посетено на 2014-07-13.