Прејди на содржината

Млеко во прав

Од Википедија — слободната енциклопедија
Млеко во прав

Млекото во прав или сушеното млеко е произведен млечен производ направен со испарување на млекото до сувост. Со сушење на млекото неговата трајност станува подолга, бидејќи млечниот прав има многу подолг рок на употреба отколку течното млеко и не мора да биде во фрижидер, поради неговата ниска содржина на влага. Друга цел е да се намали неговиот дел за економичност во транспортот. Млекото во прав и млечните производи вклучуваат предмети како суво полномасно млеко, сушено млеко, сува сурутка производи и суви млечни мешавини. Многу млечни производи извезени се во согласност со стандардите поставени во Кодехот на Алиментариус. Многу форми на млеко во прав се тргуваат на организиран пазар.

Млекото во прав се користи за здрава (исхрана), а исто така и во биотехнологијата.

Изменето суво полномасно млеко, збогатено со витамин Д. Ова е оригиналниот контејнер од 1947 година, кој го обезбедува Министерството за храна во Лондон, Англија

Историја и производство[уреди | уреди извор]

Ова е оригиналниот контејнер од 1947 година, обезбеден од Министерството за храна во Лондон, Англија]] Додека Марко Поло пишувал за монголско татарските трупи во времето на Кублаи Кан кои носат обезмастено млеко сушенао на сонце како "вид на паста", страна 262 во книгата "Книга на Сер Марко Поло, Книга 1", преведена од Сер Хенри Јуле (3-то издание). Њујорк, 1903 година, првиот рударски доктор го измислил првиот современ процес на производство на сушено млеко Осип Кричевски во 1802. Првото комерцијално производство на сушено млеко било организирано од рускиот хемичар М. Дирчоф во 1832 година.

Во модерните времиња, млекото во прав обично се прави со спреј за сушење, "млеко во прав" од К.Н. Пирс, Оддел за наука за храна, Институт за истражување на млеко од Нов Зеланд. безмасно млеко, полномасно млеко, матеница или сурутка. Пастеризираното млекото прво се концентрира во испарувач на приближно 50 проценти млечни цврсти материи. Концентрирано млеко потоа се прска во загреана комора каде што водата речиси исчезнува веднаш, оставајќи честички од цврсти млечни материи во прав.

Алтернативно, млекото може да се суши со таканаречено барабанско сушење. Млекото се нанесува како тенок филм на површината на загреаниот барабан, а потоа исушените млечни материи се извлекуваат. Сепак, млекото во прав на овој начин има тенденција да има варен вкус, поради карамелизирањето предизвикано од поголема изложеност на топлина.

Друг процес е сушење со замрзнување, што задржува многу хранливи материи во млеко, во споредба со таканареченото тапан сушење.

Методот на сушење и топлинската обработка на млекото како што се преработува, ги менува својствата на млечниот прав, како што е неговата растворливост во ладна вода, вкусот и неговата масовна густина.

Incolac млеко во прав

Храната и млечниот прав во неа[уреди | уреди извор]

Млекото во прав често се употребува во производството на благи производи како што се чоколадата и карамел бонбоните, а во рецептите за печива каде што додавањето течно млеко би го направило производот премногу тенок. Млекото во прав, исто така, широко се користи во разни слатки, како што се познатите индиски млечни топки познати како гулаб јамун и популарната индиска слатка деликатес (попрскана со овошен кокос) позната како чам чам (направена со обезмастено млеко во прав).

Млекото во прав, исто така, е честа точка во Светската програма за храна резерви, магацини и каде свежото млеко не е остварлива опција. Широко се користи во многу земји во развојот поради намалени трошоци за транспорт и складирање (намалена маса и тежина, без фрижидери). Како и другите суви прехранбени производи, тоа се смета за нераспадлива, и е фаворизирано, бидеќи може да се направи лесна подготовка на храна со него.

Поради неговата сличност со кокаин и други лекови, млекото во прав понекогаш се користи во филмовите како нетоксичен Театарска реквизит што може да биде инсуфлирана (медицина).

Реконституција[уреди | уреди извор]

Тежината на млекото кое нема масло на (НФДМ) за употреба е околу 10% од тежината на вода. Постои опсег на вредноста, во зависност од тежинскиот систем кој се користи, од 9,89-10,34% НФДМ врз основа на тежината на вода при реконституирање на нефасно или обезмастено млеко. Алтернативно, една чаша млеко за пиење од млеко во прав бара една чаша вода за пиење и една третина чаша млеко во прав.

Нутритивна вредност[уреди | уреди извор]

Млечните прашоци ги содржат сите дваесет и едни стандардни аминокиселини, градежни блокови на белковини и се високи во растворливи витамини и Прехранбени минерали. типичните просечни количини на главни хранливи материи во неприкосновено суво млеко од нефати се 36% белковини, 52% јаглехидрати (претежно лактоза), калциум 1.3%, калиум 1.8%. Целото млеко во прав, од друга страна, содржи просечно 25-27% белковини, 36-38% јаглехидрати, 26-40% масти и 5-7% пепел (минерали). Сепак, несоодветните услови за складирање, како што се високата релативна влажност и високата амбиентална температура, може значително да ја деградираат хранливата вредност на млекото во прав.

Комерцијалните млечни производи содржат повисоки количини на (оксидиран холестерол) отколку во свежото млеко (до 30 грама). Оксистероли се деривати на холестерол кои се произведуваат од слободните радикали или од ензими. Некои оксистероли добиени од слободните радикали биле осомничени дека се иницијатори на атеросклеротични плаки. Јајцата во прав содржат повеќе оксистероли од млекото, (до 200 грама).

Извозен маркет[уреди | уреди извор]

Национално домаќинство создало машина за создавање на суво обезмастено млеко. Ова суво млеко било произведено во САД за извоз на храна во јуни 1944 година.]] Европското производство на млеко во прав се проценува на околу 800.000 тони, од кои главниот волумен се извезува во пакување за широка потрошувачка или пак на потрошувачки пакувања.

Брендови на пазарот се "Нидо", од компанијата Нестле, "Инколац" од компанијата Белгомилк и "Холандската дама" од ФрајсЛендКампина.

Националното домаќинство создало машина за сушење на обезмастено млеко. Ова суво млеко било произведено во САД за извоз на храна во јуни 1944 година.

Расипување[уреди | уреди извор]

Во кинескиот млечен скандал од 2008 година илјадници луѓе се разболеле, а некои деца загинале, откако го консумирале производот.

Во август 2013 година, Кина привремено го суспендираше целиот увоз на млеко во прав од Нов Зеланд, по стравот во кој бактериите предизвикувале ботулизам лажно се откриени во неколку серии од произведен концентрат на сурутка од неколку производи од Нов Зеланд. Како резултат на отповикувањето на производот, Нов Зеландскиот долар значително се намалил поради очекуваните загуби во продажбата од оваа единствена стока.

Употребата во биотехнологијата[уреди | уреди извор]

Млекото во прав се користи како средство за засејување на мембрани (нитроцелулоза, поливинилиден флуорид (ПВДФ), Технички лист, од Интерчим, спречување на врзување на дополнителни реагенси за откривање и подоцнежна позадина. Страна 82 во "Лабораторијата за реф, том 2: Прирачникот за рецепти, реагенси и други референтни алати за употреба на клупата "од страна на АС Мелик и Л. Роџерс, ЦСХЛ прес, 2002 година. Може да се нарече Блотто (биологија. Главната белковина во млекото, казеинот е одговорен за најголемиот дел од ефектот на заситеност на сврзното место.