Младински работни акции

Од Википедија — слободната енциклопедија
Бригада за младинска работа од 60-тите години на минатиот век

Младински работни акции (српско-хрватски : Omladinske radne akcije, често скратено на ORA, словенечки : Mladinske delovne akcije) биле организирани доброволни активности на трудот на младите во Социјалистичка Федеративна Република Југославија. Акциите биле искористени за изградба на јавна инфраструктура како што се патишта, железници и јавни згради, како и индустриска инфраструктура. Младинските работни акции биле организирани на локално, републичко и федерално ниво од страна на Младата комунистичка лига на Југославија, а учесниците биле организирани во младински работни бригади, генерално именувани според нивниот град или локален национален херој. Важни проекти изградени од младински работни бригади ги вклучуваат железницата Брчко-Бановиќи, железницата Шамац-Сараево, делови од Нов Белград и делови од автопатот на братството и единството, кој се протега од северна Словенија до јужна Македонија .

Првичните акции биле организирани за време на Втората светска војна на териториите ослободени од партизаните. По војната, акциите биле многубројни и масовни и младинските бригади дале значителен придонес во обновата на нивната земја, која била лошо уништена од војната. Покрај евтината работна сила за државата, младинските работни акции обезбедиле форма на бесплатен одмор за тинејџерите.

Како што земјата се обновувала и нејзината економија се стабилизирала, акциите за работа на младите излегоа од мода. Сепак, тие биле оживеани кон крајот на 1970-тите, во обид доброволно да ги организираат младите во политички и културни активности, бидејќи работните акции се покажале како голема улога во социјализацијата на вклучените.

Користена литература[уреди | уреди извор]

  • Срдиќ, Милутин, Ур. „Омладинске радне акции“. Правна енциклопедија . Савремена администрација, Белград, 1979 година.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]