Младинска филантропија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Младинска филантропија е донирање на време, енергија или ресурси, вклучително и пари, од страна на деца и млади кон филантропски цели. Според едно истражување, „младинската филантропија е, на најшироко ниво, младите да го даваат своето време, таленти и богатство“. На ова се гледа како на ефикасно средство во кое младите развиваат знаење и учествуваат во филантропски проекти, како што се волонтирање, пишување грантови и служба на заедницата.

Информации[уреди | уреди извор]

Младинската филантропија ги образова младите за социјални промени со цел да ги идентификуваат проблемите во заедницата и да дизајнираат најсоодветни решенија на системски начин.[1] Филантропијата во овој случај се дефинира како што и да прават младите луѓе за да го направат светот околу нив подобро место.

Фокусиран на партнерства меѓу млади и возрасни и младински глас, младинската филантропија се смета за успешна примена на услужното учење.[2] Младинската филантропија им помага на младите да развијат вештини, знаење, самодоверба и лидерски способности.[3] Младинската филонтропија исто така е идентификувана како особено ефикасно средство за едукација на децата и младите за волонтерството и граѓанското учество.[4]

Во рамките на институциите на еврејската заедница, како што се синагогите, дневните училишта, еврејските федерации и други организации, се создадале програми за филантропија на еврејските млади за да им се обезбедат на еврејските тинејџери можности да се занимаваат со активности за доделување грантови преку еврејска леќа. Еврејската мрежа за финансирање на тинејџери служи како централна адреса за филантропија на еврејските млади и има за цел да помогне во растењето и зајакнувањето на растечкото поле.[5]

Друго достојно општество кое е крајно филантропско, се момчињата извидници на Соединетите Држави. Целиот систем на извиднички вредности се засновал на вредностите на општокорисната работа и водството во помагањето на заедницата. Орденот на стрелата, гранка на момчињата извидници што ја идолизира веселата услуга, донираат многу време за да и помогнат на заедницата.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Cretsinger, D. (nd) in Checkoway, B. and Gutierrez, L. (2006) "Youth Participation and Community Change," Journal of community practice. 141/2. p22.
  2. Billig, S. and Welch, M. (2004) New Perspectives in Service-Learning: Research to Advance the Field.
  3. Garza, P. and Stevens, P. Best Practices in Youth Philanthropy [{{{1}}} Архивирано] на {{{2}}}.. Coalitions of Community Foundations for Youth. Retrieved 5/2/07.
  4. Marchetti, D. (nd) Charity's Youth Movement: Children and teenagers take on nonprofit leadership roles. The Chronicle of Philanthropy.
  5. Jewish Teen Funders Network, http://www.jtfn.org.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]