Младе (река)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Младе е река во Херцеговина, во јужниот дел на Босна и Херцеговина. Реката Млада на својот ток го прави водопадот Кочуша кај селото Велјаци. По излегувањето од рамнината на речната матица налетува на препреки - цврсти варовнички стени - со висина од 10-12 метри со ширина од 30 метри. Овој водопад нема поголеми осцилации во количината на водата во текот на годината како Кравица. Во близината на водопадот има млинови и печатници, од кои некои и денес работат.