Миљоказ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Милјоказ е еден од серијата на бројни маркери кои во римскиот период биле поставени вдолж патот на одредени растојанија, вообичаено на едната страна на патот или во неговата средина. Миљоказите се поставувале и да го осигураат патникот дека го следи вистинскиот пат по кој тргнал и да го прикаже поминатото растојание или растојанието до следниот миљоказ.

Историскиот термин миљоказ (од латинскиот milliarium) се употребува и ден денеска.

На територијата на Македонија се пронајдени голем број на миљокази кои упатуваат на мрежата на патишта кои постоеле во антиката кај нас.