Михајло Келбли

Од Википедија — слободната енциклопедија
Михајло Келбли

Михајло Келбли ( 21 февруари 1930 година). во Зрењанин ) бил српски и југословенски кларинетист инструменталист со високо ниво на изведувачка техника и индивидуален изведувачки профил, признат југословенски педагог.

Биографија[уреди | уреди извор]

Михајло Келбли е роден во Зрењанин на 21 февруари 1930 година од татко Фрањо и мајка Милисава, родена Петровиќ. Во Зрењанин завршил основно училиште и гимназија пониски класови. По ослободувањето се преселил во Нови Сад во 1948 година и таму дипломирал Трговска академија.

Прво свирел музика како аматер, свирејќи гитара и саксофон, а своето професионално образование по кларинет го започнал во класата на професорот Антон Еберст во музичкото училиште Исидор Бајиќ во Нови Сад во 1949 година. Покрај Одделот за кларинет, 1953 г. Дипломирал и на Наставно-теоретски отсек со висока оценка.

На студиите за кларинет се запишал во 1953 година - 1957 година на Музичката академија.[1] во Белград во класата на професорот Бруно Бруна. Како студент во втора година, учествувал на првиот Југословенски натпревар на млади уметници на Југославија во Љубљана во 1956 година (II награда). Постдипломските студии ги завршил на 26 септември 1975 година на Факултетот за музичка уметност во Белград, во класата на професорот Бруно Бруна.

По дипломирањето станал првиот кларинетист во Камерниот оркестар на Радио Нови Сад, а набргу потоа и првиот кларинетист во оркестарот на Операта на Српскиот народен театар во Нови Сад. По завршувањето на воениот рок, 1959 г. година засновал редовен работен однос како прв кларинетист на оркестарот на Операта на Српскиот народен театар во Нови Сад.

Континуирано предавал од 1960 година до пензионирањето во 1995 година. Бил професор по кларинет во Високата музичка школа Исидор Бајиќ во Нови Сад и раководител на Одделот за дувачки инструменти на училиштето од 1973 до 1975 година.

На 10 јануари 1975 година е избран за професор по кларинет со звање доцент на Академијата за уметности во Нови Сад (како единствен и прв дувачки инструмент на Академијата). Станува вонреден професор на 25 јануари 1985 година.

Награди и награди[уреди | уреди извор]

 1. За неговото уметничко творештво, градот Нови Сад му го доделило највисокото признание Октомвриската награда 1972 година.
 2. За Концертот за кларинет и оркестар, | Рудолф Бручи 1978 година, Здружението на музички уметници на Војводина му ја доделува наградата Исидор Бајиќ.
 3. За траен придонес во развојот на музичкиот живот во САП Војводина, 1979 г. Здружението на музичките просветители на Југославија му доделило Диплома за почесно членство .

Изведувачки дејности[уреди | уреди извор]

Својата концертна дејност ја започнува во 1960 година како соло кларинетист во оркестарот на Српскиот народен театар-Опера со балет и Симфонискиот оркестар на Новосадската филхармонија. Настапувал со Новосадската филхармонија, Новосадскиот камерен ансамбл,Сараевската филхармонија, Прашкиот радио оркестар и симфонискиот оркестар МАВ од Будимпешта.

Гостин бил во сите поголеми градови на Војводина и Југославија: Белград, Загреб, Љубљана, Сараево, Скопје, Опатија, Приштина.... Надвор од границите на Југославија: во Унгарија, Италија, Чехословачка, Романија и Египет.

КомпозиторотРудолф Бручи му го посветил Концертот за кларинет и оркестар (22: 35). Г-дин Мајкл Келбли го извел за прв пат на 17 февруари 1971 година во Нови Сад. Истата година концертот бил изведен со голем успех на Југословенската музичка трибина во Опатија. Проследено со настапи во 1973 г. на Музичката трибина Опатија и на фестивалот Денови на музиката во Будва ( 1974 ), во Херцег Нови во 1983 година.

Јавните настапи на овој угледен уметник биле забележани од музичката критика, високо оценети и придружени со многу пофални коментари.

Плочи и снимки[уреди | уреди извор]

 • Друштвото за производство на грамофонски плочи Југотон е основано во 1973 година. Снимие ЛП на која кларинетистот Михајло Келбли го свирел Концертот за кларинет и оркестар од Рудолф Бручи[2], придружуван од камерниот оркестар од Нови Сад. Диригент е Маријан Фајдига.
 • Истата куќа Југотон ја снимила и композицијата Соната-Торсо[3] за кларинет и пијано (9).: 30) од композиторот Иван Ковач, на кој Михајло Келбли свирел кларинет со пијано придружба на Маријан Фајдига.
 • Снимал за многу радио станици во: Нови Сад, Белград и Љубљана, како и за ТВ: Нови Сад, Белград, Љубљана, Приштина и Рим.

Педагошка работа и признанија[уреди | уреди извор]

Михајло Келбли во текот на својот работен век континуирано работел како еден од најистакнатите југословенски педагози за кларинет.

На почетокот на својата педагошка дејност, најпрвин ученици, а потоа студенти, освоиле бројни дипломи и награди на Војводинските, Сојузните натпревари и Конкурсите на југословенски уметници.

Во периодот 1975 г. - 1979 година, тој бил член на жирито на покраинските и сојузните натпревари на музички училишта 1977, 1979, 1980, 1983 година. Бил претседател на жирито на Конкурсот на ученици и студенти на музички училишта и академици, а во 1981 година и 1983 година член на жирито на Сојузните натпревари, член на жирито на Конкурсот на југословенски уметници во Загреб во 1980 година.

Социјални и јавни активности[уреди | уреди извор]

 • Член на Комисијата за концертни активности при Покраинското здружение на музички уметници на Војводина.
 • Потпретседател на Здружението на музички уметници на Војводина.
 • Член на Комисијата на Здружението на композитори на Војводина за поттикнување на уметничкото творештво.
 • Член на работната група на Уметничката комисија на Покраинскиот совет на Интересната заедница на културата на Војводина.
 • Претседател на Наставно-научниот совет на Академијата за уметности - Нови Сад.
 • Член на Наставно-научниот совет на Универзитетот .
 • Член на комисијата за прием на нови кандидати во Здружението на музички уметници на Војводина .
 • Член на комисијата на Здружението на музички друштва на Војводина.
 • Член на Рецензентската група за наградување изведби на домашни дела од класична музика .
 • Претседател на Комисијата за полагање стручни испити за наставници по Дрвени дувачки инструменти во САП Војводина.

Наводи[уреди | уреди извор]

Написи и литература[уреди | уреди извор]

 • Лексикон на југословенската музика, Загреб, 1984 година, кн. Јас, 414.
 • 40 години Факултет за музичка уметност (Музичка академија) 1937-1977 година, Универзитет за уметности во Белград, Белград, 1977 година, 93 стр., постдипломски студии 112 стр.
 • 50 години Факултет за музичка уметност (Музичка академија), Универзитет за уметности, Белград, 1988 година, 146 стр., постдипломски студии 174 стр.

Поврзано[уреди | уреди извор]

 • Бруно Бруна

Надворешни врски[уреди | уреди извор]