Михаел Етмилер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мајкл Етмулер

Михаел Етмилер (германски: Michael Ettmüller), (роден на 26 мај 1644 во Лајпциг - † 9 март 1683 во Лајпциг ) бил германски лекар, хирург и ботаничар.

Живот[уреди | уреди извор]

Етмилер студирал филозофија и медицина во Лајпциг и Витенберг. Во 1663 година дипломирал и во 1666 година добил дозвола за медицинска пракса. Потоа направил патување, и патувал во Торино, Неапол, Париз и Англија и Лајден. Оттаму, неговите родители предвреме го повикале во Лајпциг. Во 1668 година се стекнал со својот докторат во Лајпциг, и во 1681 бил назначен професор по ботаника. Набргу потоа бил назначен и за професор по хирургија. Починал млад од белодробна болест. Повеќето од неговите дела биле објавени по неговата смрт од неговиот син Михаел Ернст Етмулер.

Кариера[уреди | уреди извор]

На 20 октомври 1670 година бил избран за член (упис бр. 36) на Леополлин.

Етмулер бил застапник на хемијата и хемиски лекови доминирале во неговите препораки за третман. Во својата работа од 158 страници за Chymia rationalis et experimentalis (1684), тој цитирал од хемиските и фармаколошките дела на не помалку од 70 автори, вклучувајќи го Хелмонт (24 пати), Парацелзус (21 пати), Зелфефер (17 пати), Басилиус Валентин (13 пати), Бехер (9 пати), Тахниус (7 пати), Шредер (6 пати), Пјер Потиер (1581-1640) (6 пати), Сала, Бојл, Крол, Глаубер, Хартман и Јохан Михаил (1606- 1667) (по 5 пати).

Мајкл Етмулер во 1668 година ги опиша индикациите за интравенски инекции.

Дела[уреди | уреди извор]

  • Michaelis Ettmülleri Chimia rationalis ac experimentalis curiosa : secundum Principia Recentiorum adornata, variisque ac propriis Experimentis tam chimicis quam practicis, ut et Medicamentis nobilioribus referta ; Comite semper Ratione, nunquam adhuc publicam Lucem visa, jam vero in Ordinem redacta, ac Boni publici causa edita . Lugduni Batavorum 1684 (дигитална верзија)
  • Michaelis Ettmulleri Opera medica theoretico-practica : opus in IV Tomos distributum . Bd. 1 - 4 . De Tournes, Genevae 1736 (дигитална верзија)

Наводи[уреди | уреди извор]

  •  Оваа статија вклучуват текст од дело кое сега е во јавна сопственостChisholm, Hugh, уред. (1911). „Ettmüller, Michael“ . Encyclopædia Britannica. 9 (11. изд.). Cambridge University Press. стр. 863.CS1-одржување: ref=harv (link)