Мисија за набљудување во Либерија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мисија за набљудување во Либерија
UNOMIL плоснат медал
КратенкаUNOMIL
Основана22 септември 1993
ВидМировна мисија
Правен статусЗавршила на 12 септември 1997
Матична организацијаСовет за безбедност на ООН
Мреж. местоМрежно место

Мисијата за набљудување во Либерија (UNOMIL) била мировна мисија на Обединетите нации во Либерија. Основана е со Резолуцијата 866 (1993 година), а седиштето и било во главниот град Монровија.

Мандат[уреди | уреди извор]

УНОМИЛ е создадена како дел од Договорот од Котону за поддршка на напорите на Економската заедница на западноафриканските држави (ECOWAS) во Либерија за време на Првата либериска граѓанска војна (1989 – 1996).[1] Првичниот мандат на мисијата била да го следи спроведувањето на мировните договори помеѓу либериските партии, да ги испитува кршењата на примирјето, да помогне во одржување на местата за собирање и демобилизација на борците, да ја олесни хуманитарната помош, да ги испита кршењата на човековите права и да го следи изборниот процес.[2] За време на својот мандат, УНОМИЛ извршила логистичка работа додека Групата за набудување на Економската заедница на западноафриканските држави овозможила безбедност и преземала кампања за информирање на јавноста со цел едукација на гласачите.[3]

Била заменета од Мисијата на Обединетите нации во Либерија, основана во септември 2003 година.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Adibe, Clement E. (1997). „The Liberian conflict and the ECOWAS-UN partnership“. Third World Quarterly. 18 (3): 471–488. doi:10.1080/01436599714821.
  2. United Nations Dept. of Public Information (1998). UN peacekeeping, 50 years, 1948-1998. United Nations Dept. of Public Information. стр. 33.
  3. Francis, David J. (2005). Dangers of co-deployment: UN co-operative peacekeeping in Africa. Ashgate Publishing, Ltd. стр. 128. ISBN 978-0-7546-4027-1.