Прејди на содржината

Мисија за набљудување во Ирак-Кувајт на Обединетите нации

Од Википедија — слободната енциклопедија

Мисијата за набљудување во Ирак-Кувајт на Обединетите нации (UNIKOM) е основана на 9 април 1991 година по Заливската војна со резолуцијата 689 на Советот за безбедност и била целосно распоредена до почетокот на мај 1991 година.

Задачата на 300 воени набудувачи била да ја следат демилитаризираната зона (DMZ) долж границата на Ирак-Кувајт и водниот пат Кавр Абд Алах, за да го одвратат прекршувањето на интегритетот на границите и да пријават каква било непријателска акција. На 5 февруари 1993 година, според Резолуцијата 806 на Советот за безбедност, мандатот бил продолжен за да вклучува и физички активности за спречување на дополнителни повреди, па силата била проширена на предвидените три механизирани пешадиски баталјони и дополнителна поддршка.

Мандатот на УНИКОМ завршил на 6 октомври 2003 година.

Седиштето на силите било во Ум Каср, Ирак, во рамките на DMZ. Максималниот волумен на моќ биле 1,187 луѓе на 28 февруари 1995 година. Советот за безбедност го продолжил овој мандат за последен пат во јули 2003 година. За време на повлекувањето на 30 септември 2003 година имало четири воени набудувачи и 131 цивилен персонал. За време на мисијата имало 18 жртви.

Соработници биле: Аргентина, Австрија, Бангладеш (вклучувајќи го и механизираниот пешадиски баталјон), Канада, Чиле, Кина, Данска, Фиџи, Финска, Финска, Франција, Германија, Гана, Грција, Унгарија, Индија, Индонезија, Ирска, Ирска, Италија, Кенија, Малезија, Нигерија, Норвешка, Пакистан, Филипини, Полска, Романија, Руска Федерација (Советски Сојуз пред 24 декември 1991 година), Сенегал, Сингапур, Шведска, Швајцарија, Танзанија, Тајланд, Турција, Велика Британија, САД, Уругвај и Венецуела.

Покрај тоа, за време на фазата на поставување (април-октомври 1991 година), УНИКОМ вклучувал и канадски полк за борбени инженери (1 CER), Баталјон за безбедност кој се состоел од мултинационален Баталјонски штаб (ШВЕ-ФИН-НОР) и пет пешадиски групи, повлечени од УНФИЦИП и УНИФИЛ. Тие трупи биле обезбедени од Австрија, Данска, Фиџи, Гана и Непал. Имало и единица за одржување/поправки и извлекување од Норвешка и логистичка група со седиште во Шведска, извлечена од УНИФИЛ.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Bury, Jan (2003). "The UN Iraq-Kuwait Observation Mission". International Peacekeeping, 10 (2): 71–88. [1]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]