Мирослав Хубмајер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мирослав Хубмајер

Мирослав Хубмајер (Љубљана, 1851 – Сараево, 1 март 1910) – Словенец, печатар-литограф, началник на штабот на Кресненското востание (1878–1879). Бил доброволец во Херцеговското востание (1875) и во Српско-османлиската војна (1876). Пред и за време на Кресненското востание (1878–1879) бил близок со митрополитот Натанаил Кучевишки.