Мирко Божиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мирко Божиќ

Мирко Божиќ ( Сињ, 21 септември 1919 - Загреб, 1 август 1995 година ) бил југословенски писател со хрватско потекло.[1]

Студирал на Правниот факултет во Белград . За време на Втората светска војна, тој бил член на НОП . По војната, тој имал бројни позиции. Тој бил директор на Драмата во Хрватскиот народен театар во Загреб, потоа бил уредник на весник „Културни радник“, „Литература“, „Књижевник“ и на неделникот „Телеграм“, а подоцна била намера на загребскиот ХНК и потпретседател на хрватскиот парламент . Најважниот дел од неговиот опус е Трилогијата на Курланите . Покрај романи, тој пишуваше и сценарија за филмови, ТВ драми и серии, како и радио драми.

Награди[уреди | уреди извор]

  • Награда НИН 1955 година за романот Неплашен
  • Награда Владимир Назор 1985 година за животна работа

Користена литература[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]