Миодраг Јоксимовиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија

Миодраг Јоксимовиќ (Врање, 1897 - Мостар, 1940) бил градежен инженер, проектант, конструктор и надзорник на трасирање, изградба и одржување на железници, мостови и други објекти низ Кралството. Се вработил во Министерството за градежништво на Кралството Југославија, а од 1935 г. во Министерството за железници на Кралството Југославија.

Биографија[уреди | уреди извор]

Миодраг Вучков Јоксимовиќ е роден во Врање на 22 ноември 1897 година од мајка му Даница – учителка и Вучко – професор по математика. Тој бил најстар од четирите деца. (Милица, Светолика и Петар). Времето кога Миодраг растел било време на српските војни за ослободување од разни напаѓачи (Турција, Бугарија, Австроунгарија 1912 -1918). Тој директно ги доживеал ужасите на овие војни. Кога неговиот татко Вучко, професор во Втората белградска и Врањска гимназија, офицер во војската на Кралството Србија, бил убиен и обезглавен затоа што не сакал да го земе презимето Јоксимов или да ја рецитира ОЧЕ НАШ на бугарски, Миодраг бил одведен во концентрационен логор во Бугарија како одмазда за „непослушноста“ на неговиот татко. Таму тој останал три години. Тој бил резервен офицер, како и татко. Починал млад на 43-годишна возраст на 21 мај 1940 година во Мостар како началник на железничкиот дел во Мостар, како последица на тортура во концентрационен логор во Бугарија. Миленик, особено меѓу работниците, но целата мостарска чаршија испратилаогромна толпа луѓе кои со милји пеш со железница го следеа возот за Белград. Погребан е на Новите гробишта во Белград на 24 мај 1940 година.[1]

Работна биографија[уреди | уреди извор]

Во 1928 година се вработил во Министерството за градежништво на Кралството Југославија, а од 28 јануари 1935 г. во Министерството за железници – секција за сообраќај со статус „виш извршител од група VII“.

Тој бил водач на стручната комисија која го поставила првиот пешачки премин во главниот град во Белград, на улицата Кнез Михајлова помеѓу кафулето „Руски цар“ и продавницата „Васиќ и Јоциќ“ и со тоа стана една од „Светските метрополи“.

Тој бил еден од конструкторите на пругата Рашка, Рожаје Нови Пазар.[2]

Во Министерството за градежништво на Кралството Југославија бил надзорен орган при изградбата на театарот Мањеж во Врачар во Белград. Објектот е изменет и реставриран, тој е денешниот „Југословенски драмски театар“.

Миодраг Јоксимовиќ е еден од конструкторите на мостот на Тамиш. Исто така, Јоксимовиќ учествувал во изградбата на стариот Панчевски мост на Дунав заедно со експерти и конструктори од Сименс.

Како инженер, Јоксимовиќ бил дел од стручниот тим за трасирање и изградба на пругата Белград-Панчево. Бил надзорен орган при трасирањето и изградбата на пругата Вараждин - Копривница, како и надзорен инженер при трасирањето на „Јадранската пруга“, како што и учествувал во изградбата на многу други објекти низ Кралството.

Инженерот Миодраг Јоксимовиќ често држел предавања за железничкиот сообраќај низ Кралството Југославија. Предавањата биле одржувани со цел да се изучи и да се стекне култура во оваа област.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „архивска копија“. Архивирано од изворникот на 2020-01-15. Посетено на 2022-02-04.
  2. Група аутора, Зборник југословенских железница, ЈКЖ, Београд, стр: 18