Прејди на содржината

Минхаузен (книга од 1964)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Минхаузен (германски: Münchhausen) е книга од писателот А. Д. Мунд. Книгата е објавена на македонски јазик од страна на издавачкото претпријатиеКултура“ од Скопје во 1964 година, во превод на Зара Билјановска.

Технички податоци

[уреди | уреди извор]

Книгата е објавена во рамките на библиотекатаБамби“. Таа има 144 страници и испечатена е во Графичкиот завод „Гоце Делчев“ од Скопје. Книгата не е каталогизирана и не го поседува меѓународниот број ISBN. Ликовното уредување на книгата е дело на Василие Поповиќ - Цицо, а техничкото уредување го извршил Христо Христовски. Јазичната редакција е дело на Евтим Манев, а коректурата ја направиле Љубинка Денкова, Елена Павлова, Душанка Јанева и Ружица Димишковска.[1]

Содржина

[уреди | уреди извор]

Во делото „Минхаузен“ се опишуваат неверојатните доживувања на баронот Минхаузен. Книгата се состои од 25 поглавја, и тоа:[1]

 • Прва вечер: Вештината не е маѓија
 • Втора вечер: Уште неколку лова
 • Трета вечер: Уште едно куче и два коња
 • Четврта вечер: Доживувањата со волци, бесно куче и со одрана лисица
 • Петта вечер: Борби со Турците
 • Шеста вечер: Во турско ропство
 • Седма вечер: Во Англија и на Цејлон
 • Осма вечер: Морски чуда и чудовишта
 • Деветта вечер: Во Цариград
 • Десетта вечер: Облогот со султанот
 • Единаесетта вечер: Страшното качување на планина
 • Дванаесетта вечер: Уште неколку вистинити чуда
 • Тринаесетта вечер: Во Северноледеното Море
 • Четиринаесетта вечер: Во Персија
 • Петнаесетта вечер: Чистење на месечината
 • Шеснаесетта вечер: Кај таткото Вулкан и госпоѓата Венера
 • Седумнаесетта вечер: Островот Таихатлибијати
 • Осумнаесетта вечер: Железниот црв
 • Деветнаесетта вечер: Речиси неверојатен студ во Леденото Море и во Русија
 • Дваесетта вечер: Двајцата близнаци и излажаниот бербер
 • Дваесет и прва вечер: Чудесната помада
 • Дваесет и втора вечер: Големата жега и летањето во балон
 • Дваесет и трета вечер: Веселото возење по Рајна
 • Дваесет и четврта вечер: Брзиот пат и виорот
 • Дваесет и петта вечер: Појадок ни на земја ни на небо
 1. 1,0 1,1 А. Д. Мунд, Минхаузен, Скопје: Култура, 1964.