Министер за финансии на Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Министерот за финансии работи министер во Министерството за финансии на Република Македонија, која институција била основана во 1991 година. Актуелен министер за финансии е Фатмир Бесими.

# Име
(роден–починал)
Слика Мандат Политичка припадност
1 Методија Тошевски
(1941-2015)
No image.png 20 март 1991 4 септември 1992 Експертска влада
2 Џевдет Хајредини
(1939-)
No image.png 4 септември 1992 20 декември 1994 ПДП
3 Јане Миљовски
(1946-2016)
No image.png 20 декември 1994 23 февруари 1996 СДСМ
4 Таки Фити
(1950-)
Таки Фити.jpg 23 февруари 1996 28 ноември 1998 СДСМ
5 Борис Стојменов
(1940-)
No image.png 28 ноември 1998 27 декември 1999 ВМРО-ДПМНЕ
6 Никола Груевски
(1970-)
Gruevski.jpg 27 декември 1999 1 ноември 2002 ВМРО-ДПМНЕ
7 Петар Гошев
(1948-)
Gosev.jpg 1 ноември 2002 7 ноември 2003 ЛДП
8 Никола Поповски
(1962-)
No image.png 7 ноември 2003 25 август 2006 СДСМ
9 Трајко Славевски
(1960-)
No image.png 25 август 2006 8 јули 2009 ВМРО-ДПМНЕ
10 Зоран Ставревски
(1964-)
Зоран Ставревски.jpg 8 јули 2009 15 јуни 2016 ВМРО-ДПМНЕ
11 Кирил Миноски
(1971-)
No image.png 15 јуни 2016 1 јуни 2017 ВМРО-ДПМНЕ
12 Драган Тевдовски
(1979-)
No image.png 1 јуни 2017 26 јуни 2019 СДСМ
13 Зоран Заев
(1974-)
26 јуни 2019 31 август 2019 СДСМ
14 Нина Ангеловска
(1988-)
Nina Angelovska from Macedonia ECommerce Week 2019 01.jpg 31 август 2019 31 август 2020 СДСМ
15 Фатмир Бесими
(1975–)
Fatmir Besimi.jpeg 31 август 2020 моментален ДУИ