Министер за животна средина и просторно планирање на Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Министер за животна средина и просторно планирање на Република Македонија
Функционер
Каја Шукова

од 28 февруари 2023 г.
Прв функционерТони Поповски
Создадена1998
Плата72 621 MKD/месечно[1]

Министер за животна средина и просторно планирање — прв човек во министерството за животна средина и просторно планирање на Република Македонија, институција која била основана во 1998 година. Моментална министерка за животна средина и просторно планирање е Каја Шукова.

Партија

      ДА       ВМРО-ДПМНЕ       СДСМ       ЛДП       ДПА       ДУИ

# Име
(роден–починал)
Слика Мандат Политичка припадност
1 Тони Поповски
(?)
No image.png 30 ноември 1998 30 ноември 2000 Демократска алтернатива
2 Марјан Додовски
(1966-)
No image.png 30 ноември 2000 13 мај 2001 ВМРО-ДПМНЕ
3 Владимир Џабирски
(1956-)
No image.png 13 мај 2001 1 ноември 2002 ВМРО-ДПМНЕ
4 Љубомир Јанев
(1962-)
No image.png 1 ноември 2002 17 декември 2004 СДСМ
5 Зоран Шапуриќ
(1958-)
No image.png 17 декември 2004 27 август 2006 ЛДП
6 Имер Алиу
(1977-)
No image.png 27 август 2006 20 февруари 2007 ДПА
7 Џелил Бајрами
(1973-)
No image.png 20 февруари 2007 27 јули 2008 ДПА
8 Неџати Јакупи
(1973-)
No image.png 27 јули 2008 28 јули 2011 ДУИ
9 Абдилаќим Адеми
(1969-2018)
No image.png 28 јули 2011 19 јуни 2014 ДУИ
10 Нурхан Изаири
(1961-)
No image.png 19 јуни 2014 5 април 2016 ДУИ
11 Башким Амети
(1983-)
No image.png 5 април 2016 1 јуни 2017 ДУИ
12 Садула Дураку
(1960-)
No image.png 1 јуни 2017 19 јули 2019 ДУИ
12 Насер Нуредини
(1979-)
No image.png 19 јули 2019 28 февруари 2023 ДУИ
4 Каја Шукова
No image.png 28 февруари 2023 во служба СДСМ

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]