Министерство за надворешни работи на Отоманското Царство

Од Википедија — слободната енциклопедија

Министерство за надворешни работи (отомански турски: Hariciye Nezâreti; француски: Ministère des Affaires Étrangères[1]) — оддел на Царската влада одговорен за надворешните односи на Отоманското Царство, од основањето во 1836 година до нејзиното укинување во 1922 година. Пред 1836 година, со надворешните односи управувал Рејс ул-ќутаб, кој бил заменет со министерство во западен стил, како дел од реформите за модернизација на Танзиматот. Наследник на османлиското Министерство за надворешни работи е Министерството за надворешни работи на Турција.

Францускиот јазик бил официјално работен јазик на министерството во периодот по Кримската војна.[2]

Организација[уреди | уреди извор]

На чело на министерството стоел министерот што го претставувал рејс-ефенди и шестчлен совет со под-државниот секретар (мустахар) што го водел. Другите големи фигури вклучуваат Голем мајстор на церемонии на шефот на Дрогманатот на Царскиот диван и Голем мајстор на церемонии (Техрифати-Харджие) во режија на Воведувачот на амбасадори.[1]

Вклучени оддели:[1]

 • Сметководство
 • Комора на правници
 • Комерцијални работи
 • Конзулати
 • Странска кореспонденција
 • Странски печат
 • Парница
 • Националности
 • Персонал
 • Превод
 • Турска кореспонденција

Список на министри[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 Young, George (1905). Corps de droit ottoman; recueil des codes, lois, règlements, ordonnances et actes les plus importants du droit intérieur, et d'études sur le droit coutumier de l'Empire ottoman (француски). 3. Clarendon Press. стр. 1. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „YoungV3p1“ е зададен повеќепати со различна содржина. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „YoungV3p1“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 2. Turkish Yearbook of International Relations. Ankara Üniversitesi Diş Munasebetler Enstitüsü, 2000. (head book says 2000/2 Special Issue of Turkish-American Relations. Issue 31, p. 13. "Chambre des Conseillers Légistes de la Porte as was their title in French, which had, after the Crimean War become the official working language of the Ottoman Foreign Ministry."
 3. Wasti, Syed Tanvir (2012). „Ahmed Rüstem Bey and the End of an Era“. Middle Eastern Studies. 48 (5): 781–796. doi:10.1080/00263206.2012.703616. - Published online 14 August 2012 - Content from notes section specifies the years he was active.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]