Прејди на содржината

Министерство за здравство на Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Министерство за здравство на Македонија
Логото на МЗ
Податоци за органот
Основан 1991¹
Надлежност Влада на Македонија
Седиште Скопје, Македонија
Вработени 131[1] (2017)
Годишен буџет 6,674 милијарди MKD[2] (2018)
Надлежен министер Венко Филипче
Ограноци ДСЗИ
Дирекција за храна
Биро за лекови
Мрежно место
www.moh.gov.mk
Белешки
¹Како министерство на Република Македонија


Министерството за здравство на Македонија (службено: Министерство за здравство на Република Северна Македонија) како составен дел од Владата на Македонија ја има за примарна цел здравствената заштита и здравственото осигурување на населението. Моментален министер за здравство е Венко Филипче[3].

Задачи[уреди | уреди извор]

Цели на македонското министерство за здравство се: да ги ги врши работите што се однесуваат на:

 • здравствената заштита и здравственото осигурување на населението;
 • загаденоста на воздухот, водата, земјиштето и животните продукти;
 • организацијата и развојот на здравството;
 • следењето на здравствената состојба на населението;
 • заштитата на населението од заразни болести, од штетното влијание на гасовите, јонизирачките зрачења, бучавата, загаденоста на воздухот, водата и земјиштето;
 • прехранбените производи и предмети за општа употреба;
 • хигиено-епидемиолошката состојба;
 • лековите, помошните лековити средства, медицинските помагала, медицинската опрема, санитетските уреди и материјали;
 • отровите и опојните дроги;
 • надзорот од негова надлежност и
 • врши други работи утврдени со закон

Сектори на министерството[уреди | уреди извор]

 • Сектор за секундарна и терциерна здравствена заштита
 • Сектор за примарна здравствена заштита
 • Сектор за превентивна здравствена заштита
 • Сектор за здравствено осигурување и следење на работата на ФЗОМ
 • Сектор за модернизација, менаџмент во здравството и информатичка технологија
 • Сектор за евроинтеграции
 • Сектор за нормативно-правни и управни работи и координација и техничка помош на министерот
 • Сектор за развој, инвестиции и меѓународно - техничка соработка
 • Сектор за организација и функционирање на здравствот во кризни состојби, управување на кризни состојби, донации и стратешко планирање
 • Стоматолошки сектор
 • Сектор за општи работи

Органи во состав[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Извештај за следењето на примената на начелото на соодветна и правична застапеност за 2017 година“ (PDF). Народен правобранител на Република Македонија. јуни 2018. Архивирано од изворникот (PDF) на 2019-04-18. Посетено на 2019-06-09.
 2. „Буџет на Република Македонија за 2018 година“. Министерство за финансии на Република Македонија. Архивирано од изворникот на 2019-10-19. Посетено на 2018-11-22.
 3. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2013-03-18. Посетено на 2013-03-31.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]