Милица Павловиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Милица Павловиќ (српски: Милица Павловић; 11 август 1991 година) — српски поп-фолк уметник познат за нејзиниот танц и кореографии. Таа стекнала популарност по натпреварувањето на телевизија со пеење на натпреварот „Ѕвездите на Гранд“. Таа потпишала на издавачка куќа Гранд Продукција и објавила неколку поп-фолк и танц синглови меѓу 2012 и 2014 година, кога нејзиниот студиски албум Говорот на телото бил објавен. Подоцна тоа стана најдобро продаван албум во Србија за таа година. Во декември 2016 година таа го објавила нејзиниот втор студиски албум Божица

Живот и кариера[уреди | уреди извор]

Почетокот на животот[уреди | уреди извор]

Павловиќ е родена во Швајцарија, каде што живеел нејзиниот татко. Таа го поминала поголемиот дел од нејзиното детство во Швајцарија откако нејзиниот татко се развел од нејзината мајка.[1] Таа подоцна живеела со баби и и дедо и во Горни Буниброд, во близина на Лесковац.[2] Како студент, таа пеела во училишниот хор и учествувала во разни натпревари. Милица дипломирала на Универзитетот во Белград. Таа, исто така, го посетувала музичкото училиште на Александра Радовиќ.

Кариера[уреди | уреди извор]

Павловиќ се натпреварувала во сезоната 2011/12 на популарното српско талент шоу „Ѕвездите на Гранд“, каде што таа завршила 8-мо место, но сепак потпишала со издавачка куќа Гранд Продукција.[3] Нејзиниот деби сингл "Танго" е објавен во 2012 година. Во текот на следните години таа ги објавила сингловите "Пеколен план", "Секси Сењорита" и "Алиби"[4] и во 2014 година нејзиниот деби албум Говорот на телото.[5] Во 2016 година таа го објавила нејзиниот втор албум Божица.

Дискографија[уреди | уреди извор]

Студиски албуми[уреди | уреди извор]

  • Govor tela (2014)
  • Boginja (2016 година)

Синглови[уреди | уреди извор]

  • "Дојди" (дд 18 август 2010)
  • "Танго" (30 јуни 2012)
  • "Чили" (5 октомври 2012)
  • "Пеколен план" (11 февруари 2013)
  • "Секси Сењорита" (15 јуни 2013)
  • "Алиби" (2 јануари 2014)
  • "Selfie" (14 април 2015)
  • "Демантирам" (21 август 2015)
  • "La Fiesta" (14 јануари 2016)
  • "Љубу, љуби" (12 јуни 2016)
  • "Опериран од љубов" (27 јули 2017)
  • "Сум можела" (17 декември 2016 година)
  • "Me скинуваш" со Аца Лукас (2018)

Видео-спотови[уреди | уреди извор]

Спот Година Режисер
Паклени план 2013. Андреј Илиќ
Sexy señorita 2013. CODE
Алиби 2014. TOXIC ENTERTAINMENT
Доминација 2014. Visual Infinity
Милиметар 2014. Visual Infinity
Две по две 2014. Visual Infinity
Алтер его 2014. Visual Infinity
Selfie 2015. Visual Infinity
Демантујем 2015. Visual Infinity
La fiesta 2016. Visual Infinity
Bailando 2016. daVideo
Љуби, љуби 2016. daVideo
Још се браним ћутањем 2016. Visual Infinity
Богиња 2016. daVideo
Могла сам 2016.
Двострука игра 2016.
Баја Папаја 2016. daVideo
Детектив 2016. daVideo
Оперисан од љубави 2017. Visual Infinity
Кидаш ме 2018. NN Media
Хеј, жено 2018. NN Media
Да ме волиш 2018. Visual Infinity
Тако ми и треба 2018. Visual Infinity
Спаваћица 2018. NN Media
Заувек 2018. CODE
Ово боли 2018. Дарко Дриновац
Пацијент 2018. CODE
Не сећам се 2018. NN Media
Status Quo 2020. Душан Јауковиќ
Papi 2020. NN Media

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Milica Pavlović imala tužno detinjstvo“. Zvezde Granda. 27 November 2011. Архивирано од изворникот на 2016-08-16. Посетено на 29 December 2014.
  2. „Milica Pavlović: Nastupam poput svetskih zvezda“. Svet. 7 June 2012. Посетено на 29 December 2014.
  3. „Milica Pavlović ima čime da se pohvali na Fejsbuku!“. Svet. 22 November 2014. Посетено на 29 December 2014.
  4. „Premijera: Nova pesma Milice Pavlović "Alibi". Puls. 2 January 2014. Посетено на 29 December 2014.
  5. „ČETVOROSTRUKA PREMIJERA: Milica predstavlja novi album u "Zvezdama Granda". Alo!. 27 June 2014. Архивирано од изворникот на 2014-12-29. Посетено на 29 December 2014.